Kategori: Staj İşlemleri

  • Staja Başlama Başvurularına İlişkin Duyuru (2024 Ocak)

    Staja Başlama Başvurularına İlişkin Duyuru (2024 Ocak)

    2024 Ocak Dönemi

    STAJ BAŞLATMA BAŞVURULARINA İLİŞKİN DUYURU

    01.01.2024-30.04.2024

     

    Yönetim Kurulumuzun 21.12.2022 tarih ve 10 sayılı kararı uyarınca, Staja Giriş Sınavında başarılı olanlar, sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren 3 yıl içerisinde staj başlatabilirler, Staj başlatma başvuruları, TESMER Otomasyon Sistemi (TEOS) üzerinden online olarak yapılmaktadır. Staj başlatma talebiyle başvuruda bulunan adaylardan staj koşullarını sağlayanların, stajları başvuru tarihi itibari ile başlatılır.

     

    Staj koşullarını sağlayan adayların, TEOS üzerinde staj başlatma başvurusu yapabilmesi için staj yapılacak firmanın unvanı, staj tipi ve staja onay veren meslek mensubunun kimlik bilgilerini TEOS’a girmeleri ve staj tipine göre oluşan evrak listesinde yer alan belgeleri, Dijital Adım Mobil Uygulaması üzerinden TEOS yükleyerek kayıtlı olduğu Oda/TESMER Şubelerine bildirmeleri gerekmektedir.

    Dijital ortamda evrak gönderemeyen adaylar kayıtlı oldukları Oda / TESMER Şubelerine fiziki olarak da evrak teslim edebilirler.

    Staja başlama başvurusunda bulunan adaylar, dijital ortamda evrak gönderimine ilişkin “Dijital Adım Mobil Uygulaması Kullanım Kılavuzu” ve “Staj Başlatma Aday İşlemleri Videosu”na http://www.tesmer.org.tr/?p=3268  bağlantısı üzerinden erişebilirler.

    Staja başlayan adaylar, stajın başlatılmasından itibaren staj süresince uzaktan sürekli eğitime (e-Stajyer Eğitimi) tabi olacaklardır. Staja başlayan adaylar, http://euse.tesmer.org.tr adresi üzerinden eğitime katılabilirler.

     

    Staja başlama başvurusunda bulunacak adayların staj tipine göre dosyalarına sunmaları gereken belgeler aşağıdaki gibidir.

    MESLEK MENSUBU YANINDA / MESLEKİ ŞİRKETLERDE (SMMM / YMM ) STAJ

    1. Cumhuriyet Savcılığından veya e-Devlet Kapısı Üzerinden Resmi Kuruma Verilmek Üzere Alınan Adli Sicil Belgesi, Adli Sicil Kaydı Olanlardan Mahkeme Kararı,
    2. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur Kaydı Olmadığına Dair e-Devlet Kapısı Üzerinden Alınan “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”
    3. Vergi Mükellefiyet Belgesi (Vergi Kaydı Olmadığına Dair Belge, Vergi Dairesinden veya İnternet Vergi Dairesinden Alınabilir)
    4. Erkek Adaylardan Askerlik Durum Belgesi (Sevk ve Terhis Tarihlerini Gösteren Belge)
    5. Staj Onay Belgesi (Matbu Form, TESMER’in İnternet Sitesinden Temin Edilebilir.)
    6. Meslek Mensubunun Faaliyet Belgesi, mesleki şirketlerde ayrıca,  Ortaklık Oda kayıt Belgesi 
    7. Staja Onay Veren Meslek Mensubu, SMMM / YMM Şirketi (A.Ş, LDT.) Ortağı İse, Yetkili Şirket Ortağı Olmadır.
    8. SMMM / YMM Şirketinin En Son Düzenlenen İmza Sirküleri ve En Son Yayımlanan Ticaret Sicil Gazetesi ( http://www.ticaretsicil.gov.tr/giris.php adresinden temin edilebilir.)
    9. SGK İşe Giriş Bildirgesi, Son Ayın SGK Aylık Sigortalı Hizmet Listesi (Bu ay içerisinde işe girenlerden istenmeyecektir.), SGK  Tescil  ve Hizmet Dökümü (e-Devlet üzerinden alınmış Karekodlu)
    10. Vergi Levhası
    11. Gerekli görüldüğünde başka evraklar istenebilir.

    MESLEK MENSUBU DENETİMİNDE STAJ

    1. Cumhuriyet Savcılığından veya e-Devlet Kapısı Üzerinden Resmi Kuruma Verilmek Üzere Alınan Adli Sicil Belgesi, Adli Sicil Kaydı Olanlardan Mahkeme Kararı ,
    2. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur Kaydı Olmadığına Dair e-Devlet Kapısı Üzerinden Alınan “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”
    3. Vergi Mükellefiyet Belgesi (vergi kaydı olmadığına dair belge, vergi dairesinden veya internet vergi dairesinden alınabilir.)
    4. Erkek Adaylardan Askerlik Durum Belgesi (Sevk ve Terhis Tarihlerini Gösteren Belge)
    5. Staj Onay Belgesi (Matbu Form, TESMER’in İnternet Sitesinden Temin Edilebilir.)
    6. Tek Kişi Staj Belgesi (Matbu Form, TESMER’in internet sitesinden temin edilebilir. Bu formda gerçeğe aykırı beyanda bulunulması durumunda staj iptal edilecektir.)
    7. Meslek Mensubunun Faaliyet Belgesi, mesleki şirketlerde ayrıca,  Ortaklık Oda kayıt Belgesi 
    8. SGK İşe Giriş Bildirgesi, Son Ayın SGK Aylık Sigortalı Hizmet Listesi (Bu ay içerisinde işe girenlerden istenmeyecektir.), SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-Devlet üzerinden alınmış karekodlu)
    9. Şirket merkezini gösteren en son yayınlanmış Ticaret Sicil Gazetesi ( http://www.ticaretsicil.gov.tr/giris.php adresinden temin edilebilir.)
    10. Şirketin Genel İmza Sirküleri (Son Düzenlenmiş Olan)
    11. Şirketin Vergi Levhası
    12. Staj dönemini kapsayan; staja onay veren meslek mensubu ile firma arasında e-birlik üzerinden yapılan sözleşme (sözleşme örneğinin, meslek mensubu veya oda tarafından aslı görülerek “aslı görülmüştür” şerhini içerecek şekilde imzalanarak, mühürlenmiş olmalıdır.)
    13. Staja onay veren meslek mensubu, SMMM / YMM Şirketi ( A.Ş, LDT.) ortağı ise, yetkili şirket ortağı olmak zorundadır. SMMM / YMM Şirketinin en son düzenlenen İmza Sirküleri ve en son yayımlanan Ticaret Sicil Gazetesi,
    14. Gerekli görüldüğünde başka evraklar istenebilir.

    MESLEK MENSUBU GÖZETİMİNDE STAJ

    (Meslek Mensubu İle Stajyerin Aynı Bordroda olması gerekmektedir.)

    1. Cumhuriyet Savcılığından veya e-Devlet kapısı üzerinden resmi kuruma verilmek üzere alınan adli sicil belgesi, adli sicil kaydı olanlardan mahkeme kararı ,
    2. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kaydı olmadığına dair e-Devlet kapısı üzerinden alınan “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”
    3. Vergi Mükellefiyet Belgesi (Vergi kaydı olmadığına dair belge, vergi dairesinden veya internet vergi dairesinden alınabilir.)
    4. Erkek adaylardan askerlik durum belgesi (sevk ve terhis tarihlerini gösteren.)
    5. Staj onay belgesi (Matbu form, TESMER’in internet sitesinden temin edilebilir.)
    6. Tek kişi staj belgesi (Matbu form, TESMER’in internet sitesinden temin edilebilir. Bu formda gerçeğe aykırı beyanda bulunulması durumunda staj iptal edilecektir)
    7. Meslek mensubunun Oda Kayıt Belgesi
    8. SGK İşe Giriş Bildirgesi, son ayın SGK aylık  sigortalı hizmet listesi (Bu ay içerisinde işe girenlerden istenmeyecektir.) ve SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-Devlet üzerinden alınmış karekodlu)
    9. Staja onay veren meslek mensubunun SGK İşe Giriş Bildirgesi, son ayın SGK Aylık Sigortalı Hizmet Listesi (Bu ay içerisinde işe girenlerden istenmeyecektir.) ve SGK Tescil Hizmet Dökümü (e-Devlet üzerinden alınmış karekodlu)
    10. Staja onay veren meslek mensubu ve adayın muhasebe biriminde görev yaptığına dair, işyerinden görev tanım yazısı ve şirketin organizasyon şeması (imzalı, kaşeli)
    11. Şirket merkezini gösteren son yayınlanmış ticaret sicil gazetesi (http://www.ticaretsicil.gov.tr/giris.php adresinden temin edilebilir.)
    12. Şirketin genel imza sirküleri (en son düzenlenen)
    13. Şirketin vergi levhası
    14. Gerekli görüldüğünde başka evraklar istenebilir.

    İMZA YETKİLİ (MUHASEBE MÜDÜRÜ VEYA MALİ İŞLER MÜDÜRÜ) STAJ

    1. Cumhuriyet Savcılığından veya e-Devlet kapısı üzerinden resmi kuruma verilmek üzere alınan adli sicil belgesi, adli sicil kaydı olanlardan mahkeme kararı ,
    2. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kaydı olmadığına dair e-Devlet kapısı üzerinden alınan “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”
    3. Vergi Mükellefiyet Belgesi (Vergi kaydı olmadığına dair belge, vergi dairesinden veya internet vergi dairesinden alınabilir.)
    4. Erkek adaylardan askerlik durum belgesi (Sevk ve terhis tarihlerini gösteren belge)
    5. İşe Giriş Bildirgesi ve SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-Devlet üzerinden alınmış karekodlu)
    6. İmza yetkili çalışma dönemini kapsayan SGK Aylık Sigortalı Hizmet Listeleri
    7. Muhasebenin sevk ve idare edilmesinden 1. derecede sorumlu, muhasebe müdürü, mali işler müdürü veya benzer bir unvanla çalıştığınızı belgeleyen Ticaret sicil gazetesinin aslı veya noter onaylı örneği(İmza yetkili çalışmaların şirketin ticaret sicili gazetesinde yer alan merkez adresinde gerçekleşmiş olması gerekmektedir, muhasebe işleri ile ilgili çalışılan birimde adayın üzerinde yetkili başka bir kişinin bulunmaması gerekmektedir.)
    8. İmza yetkili çalışma dönemini kapsayan şirketin genel imza sirküleri,
    9. Vergi levhası
    10. Gerekli görüldüğünde başka evraklar istenebilir.

    Şahıs firmasında staj yapacak olan adayların ise staj tipine göre (Gözetim, Denetim veya imza yetkili) sunacakları belgelere ek olarak aşağıdaki belgeleri de staj dosyalarına eklemeleri gerekmektedir.

     

    ŞAHIS FİRMASINDA STAJ

    • Vergi dairesinden bilanço usulüne göre defter tutulduğuna dair yazı (firma adresini de içeren)
    • Yevmiye defteri ön yüzü (Staj süresince, her yıl dosyaya sunulacak.)
    • Büyük Defter (Defter-i kebir) ön yüzü (Staj süresince, her yıl dosyaya sunulacak.)
    • Envanter defterinin ön yüzü (Staj süresince, her yıl dosyaya sunulacak.)

    Önemli Not:

    Gözetim, Denetim ve imza yetkili olarak staj yapacak adayların şirketin ticaret sicil gazetesinde belirtilen ticari merkez adresinde çalışması zorunludur. (SGK sigortalı aylık hizmet belgesindeki adresin, şirketin ticaret sicili gazetesindeki merkez adresi ile aynı olması gerekmektedir. Yeni işe girenler için işe giriş bildirgesindeki işyeri adresi ile şirketin ticaret sicili gazetesindeki merkez adresinin aynı olması gerekmektedir.)

    ADAY MESLEK MENSUBUNUN DİKKATİNE

    • Meslek mensubu denetimi altında yapılacak stajlarda, staj onay belgesi ve tek kişi staj belgesinin imza yetkili meslek mensubu tarafından onaylanması gerekmektedir.
    • SMMM ve YMM şirketlerinde staj yapanlar, imza yetkili meslek mensubunun gözetimi altında staj yapmaları gerekmektedir.
    • Staj süresince aynı anda birden fazla işyerinde çalışılması uygun değildir.
    • Stajyerler ticari faaliyette bulunamazlar.
    • Bağımsız denetim şirketlerinde veya bu şirketlerin denetiminde staj yapılabilmesi için  staja onay veren meslek mensubunun;  ilgili bağımsız denetim şirketi adına sorumlu denetçi veya yedeği  olması,  ayrıca, stajyerin bağlı bulunduğu SMMM  Odasının / Odanın kayıtlı olduğu YMM Odasının üyesi olması gerekmektedir.
    • Staj dosyasına eklenecek matbu evrakların ıslak imzalı olması gerekmektedir. Bu evraklar (Staj Onay Belgesi, gözetim veya denetimde staj yapacak adaylar için Tek Kişi Staj belgesi www.tesmer.org.tr adresinden temin edilebilir.)
    • Staj sırasında, yurtdışı eğitim, yurt dışı çalışma, işyeri değişikliği, işten çıkma, işten çıkarılma, işyerinin kapanması, odalar arası nakil, askerlik sonrası staja başlama v.b) işlemlerin TESMER Şubesi/ Odaya bildirim süresi 30 gündür.  Bu süre içerisinde mevcut durumunu, kayıtlı olduğu TESMER Şubesi/Odaya bildirmeyen adayların stajları, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren başlar. Bildirime esas olayın gerçekleştiği tarih ile bildirimin yapıldığı tarih arasında geçen çalışma süresi staj kapsamında değerlendirilmez.  

     

  • Staja Başlama Başvurularına İlişkin Duyuru (2023 Eylül)

    Staja Başlama Başvurularına İlişkin Duyuru (2023 Eylül)

    2023 Eylül Dönemi

    STAJ BAŞLATMA BAŞVURULARINA İLİŞKİN DUYURU

    01.09.2023-31.12.2023

     

    Yönetim Kurulumuzun 21.12.2022 tarih ve 10 sayılı kararı uyarınca, Staja Giriş Sınavında başarılı olanlar, sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren 3 yıl içerisinde staj başlatabilirler, Staj başlatma başvuruları, TESMER Otomasyon Sistemi (TEOS) üzerinden online olarak yapılmaktadır. Staj başlatma talebiyle başvuruda bulunan adaylardan staj koşullarını sağlayanların, stajları başvuru tarihi itibari ile başlatılır.

     

    Staj koşullarını sağlayan adayların, TEOS üzerinde staj başlatma başvurusu yapabilmesi için staj yapılacak firmanın unvanı, staj tipi ve staja onay veren meslek mensubunun kimlik bilgilerini TEOS’a girmeleri ve staj tipine göre oluşan evrak listesinde yer alan belgeleri, Dijital Adım Mobil Uygulaması üzerinden TEOS yükleyerek kayıtlı olduğu Oda/TESMER Şubelerine bildirmeleri gerekmektedir.

    Dijital ortamda evrak gönderemeyen adaylar kayıtlı oldukları Oda / TESMER Şubelerine fiziki olarak da evrak teslim edebilirler.

    Staja başlama başvurusunda bulunan adaylar, dijital ortamda evrak gönderimine ilişkin “Dijital Adım Mobil Uygulaması Kullanım Kılavuzu” ve “Staj Başlatma Aday İşlemleri Videosu”na http://www.tesmer.org.tr/?p=3268  bağlantısı üzerinden erişebilirler.

    Staja başlayan adaylar, stajın başlatılmasından itibaren staj süresince uzaktan sürekli eğitime (e-Stajyer Eğitimi) tabi olacaklardır. Staja başlayan adaylar, http://euse.tesmer.org.tr adresi üzerinden eğitime katılabilirler.

     

    Staja başlama başvurusunda bulunacak adayların staj tipine göre dosyalarına sunmaları gereken belgeler aşağıdaki gibidir.

     

    MESLEK MENSUBU YANINDA / MESLEKİ ŞİRKETLERDE (SMMM / YMM ) STAJ

    1. Cumhuriyet Savcılığından veya e-Devlet Kapısı Üzerinden Resmi Kuruma Verilmek Üzere Alınan Adli Sicil Belgesi, Adli Sicil Kaydı Olanlardan Mahkeme Kararı,
    2. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur Kaydı Olmadığına Dair e-Devlet Kapısı Üzerinden Alınan “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”
    3. Vergi Mükellefiyet Belgesi (Vergi Kaydı Olmadığına Dair Belge, Vergi Dairesinden veya İnternet Vergi Dairesinden Alınabilir)
    4. Erkek Adaylardan Askerlik Durum Belgesi (Sevk ve Terhis Tarihlerini Gösteren Belge)
    5. Staj Onay Belgesi (Matbu Form, TESMER’in İnternet Sitesinden Temin Edilebilir.)
    6. Meslek Mensubunun Faaliyet Belgesi, mesleki şirketlerde ayrıca,  Ortaklık Oda kayıt Belgesi 
    7. Staja Onay Veren Meslek Mensubu, SMMM / YMM Şirketi (A.Ş, LDT.) Ortağı İse, Yetkili Şirket Ortağı Olmadır.
    8. SMMM / YMM Şirketinin En Son Düzenlenen İmza Sirküleri ve En Son Yayımlanan Ticaret Sicil Gazetesi ( http://www.ticaretsicil.gov.tr/giris.php adresinden temin edilebilir.)
    9. SGK İşe Giriş Bildirgesi, Son Ayın SGK Aylık Sigortalı Hizmet Listesi (Bu ay içerisinde işe girenlerden istenmeyecektir.), SGK  Tescil  ve Hizmet Dökümü (e-Devlet üzerinden alınmış Karekodlu)
    10. Vergi Levhası
    11. Gerekli görüldüğünde başka evraklar istenebilir.

     

    MESLEK MENSUBU DENETİMİNDE STAJ

    1. Cumhuriyet Savcılığından veya e-Devlet Kapısı Üzerinden Resmi Kuruma Verilmek Üzere Alınan Adli Sicil Belgesi, Adli Sicil Kaydı Olanlardan Mahkeme Kararı ,
    2. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur Kaydı Olmadığına Dair e-Devlet Kapısı Üzerinden Alınan “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”
    3. Vergi Mükellefiyet Belgesi (vergi kaydı olmadığına dair belge, vergi dairesinden veya internet vergi dairesinden alınabilir.)
    4. Erkek Adaylardan Askerlik Durum Belgesi (Sevk ve Terhis Tarihlerini Gösteren Belge)
    5. Staj Onay Belgesi (Matbu Form, TESMER’in İnternet Sitesinden Temin Edilebilir.)
    6. Tek Kişi Staj Belgesi (Matbu Form, TESMER’in internet sitesinden temin edilebilir. Bu formda gerçeğe aykırı beyanda bulunulması durumunda staj iptal edilecektir.)
    7. Meslek Mensubunun Faaliyet Belgesi, mesleki şirketlerde ayrıca,  Ortaklık Oda kayıt Belgesi 
    8. SGK İşe Giriş Bildirgesi, Son Ayın SGK Aylık Sigortalı Hizmet Listesi (Bu ay içerisinde işe girenlerden istenmeyecektir.), SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-Devlet üzerinden alınmış karekodlu)
    9. Şirket merkezini gösteren en son yayınlanmış Ticaret Sicil Gazetesi ( http://www.ticaretsicil.gov.tr/giris.php adresinden temin edilebilir.)
    10. Şirketin Genel İmza Sirküleri (Son Düzenlenmiş Olan)
    11. Şirketin Vergi Levhası
    12. Staj dönemini kapsayan; staja onay veren meslek mensubu ile firma arasında e-birlik üzerinden yapılan sözleşme (sözleşme örneğinin, meslek mensubu veya oda tarafından aslı görülerek “aslı görülmüştür” şerhini içerecek şekilde imzalanarak, mühürlenmiş olmalıdır.)
    13. Staja onay veren meslek mensubu, SMMM / YMM Şirketi ( A.Ş, LDT.) ortağı ise, yetkili şirket ortağı olmak zorundadır. SMMM / YMM Şirketinin en son düzenlenen İmza Sirküleri ve en son yayımlanan Ticaret Sicil Gazetesi,
    14. Gerekli görüldüğünde başka evraklar istenebilir.

     

    MESLEK MENSUBU GÖZETİMİNDE STAJ

     

    (Meslek Mensubu İle Stajyerin Aynı Bordroda olması gerekmektedir.)

    1. Cumhuriyet Savcılığından veya e-Devlet kapısı üzerinden resmi kuruma verilmek üzere alınan adli sicil belgesi, adli sicil kaydı olanlardan mahkeme kararı ,
    2. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kaydı olmadığına dair e-Devlet kapısı üzerinden alınan “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”
    3. Vergi Mükellefiyet Belgesi (Vergi kaydı olmadığına dair belge, vergi dairesinden veya internet vergi dairesinden alınabilir.)
    4. Erkek adaylardan askerlik durum belgesi (sevk ve terhis tarihlerini gösteren.)
    5. Staj onay belgesi (Matbu form, TESMER’in internet sitesinden temin edilebilir.)
    6. Tek kişi staj belgesi (Matbu form, TESMER’in internet sitesinden temin edilebilir. Bu formda gerçeğe aykırı beyanda bulunulması durumunda staj iptal edilecektir)
    7. Meslek mensubunun Oda Kayıt Belgesi
    8. SGK İşe Giriş Bildirgesi, son ayın SGK aylık  sigortalı hizmet listesi (Bu ay içerisinde işe girenlerden istenmeyecektir.) ve SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-Devlet üzerinden alınmış karekodlu)
    9. Staja onay veren meslek mensubunun SGK İşe Giriş Bildirgesi, son ayın SGK Aylık Sigortalı Hizmet Listesi (Bu ay içerisinde işe girenlerden istenmeyecektir.) ve SGK Tescil Hizmet Dökümü (e-Devlet üzerinden alınmış karekodlu)
    10. Staja onay veren meslek mensubu ve adayın muhasebe biriminde görev yaptığına dair, işyerinden görev tanım yazısı ve şirketin organizasyon şeması (imzalı, kaşeli)
    11. Şirket merkezini gösteren son yayınlanmış ticaret sicil gazetesi (http://www.ticaretsicil.gov.tr/giris.php adresinden temin edilebilir.)
    12. Şirketin genel imza sirküleri (en son düzenlenen)
    13. Şirketin vergi levhası
    14. Gerekli görüldüğünde başka evraklar istenebilir.


    İMZA YETKİLİ (MUHASEBE MÜDÜRÜ VEYA MALİ İŞLER MÜDÜRÜ) STAJ

    1. Cumhuriyet Savcılığından veya e-Devlet kapısı üzerinden resmi kuruma verilmek üzere alınan adli sicil belgesi, adli sicil kaydı olanlardan mahkeme kararı ,
    2. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kaydı olmadığına dair e-Devlet kapısı üzerinden alınan “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”
    3. Vergi Mükellefiyet Belgesi (Vergi kaydı olmadığına dair belge, vergi dairesinden veya internet vergi dairesinden alınabilir.)
    4. Erkek adaylardan askerlik durum belgesi (Sevk ve terhis tarihlerini gösteren belge)
    5. İşe Giriş Bildirgesi ve SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-Devlet üzerinden alınmış karekodlu)
    6. İmza yetkili çalışma dönemini kapsayan SGK Aylık Sigortalı Hizmet Listeleri
    7. Muhasebenin sevk ve idare edilmesinden 1. derecede sorumlu, muhasebe müdürü, mali işler müdürü veya benzer bir unvanla çalıştığınızı belgeleyen Ticaret sicil gazetesinin aslı veya noter onaylı örneği(İmza yetkili çalışmaların şirketin ticaret sicili gazetesinde yer alan merkez adresinde gerçekleşmiş olması gerekmektedir, muhasebe işleri ile ilgili çalışılan birimde adayın üzerinde yetkili başka bir kişinin bulunmaması gerekmektedir.)
    8. İmza yetkili çalışma dönemini kapsayan şirketin genel imza sirküleri,
    9. Vergi levhası
    10. Gerekli görüldüğünde başka evraklar istenebilir.

    Şahıs firmasında staj yapacak olan adayların ise staj tipine göre (Gözetim, Denetim veya imza yetkili) sunacakları belgelere ek olarak aşağıdaki belgeleri de staj dosyalarına eklemeleri gerekmektedir.

     

    ŞAHIS FİRMASINDA STAJ

    • Vergi dairesinden bilanço usulüne göre defter tutulduğuna dair yazı (firma adresini de içeren)
    • Yevmiye defteri ön yüzü (Staj süresince, her yıl dosyaya sunulacak.)
    • Büyük Defter (Defter-i kebir) ön yüzü (Staj süresince, her yıl dosyaya sunulacak.)
    • Envanter defterinin ön yüzü (Staj süresince, her yıl dosyaya sunulacak.)

     

    Önemli Not:

    Gözetim, Denetim ve imza yetkili olarak staj yapacak adayların şirketin ticaret sicil gazetesinde belirtilen ticari merkez adresinde çalışması zorunludur. (SGK sigortalı aylık hizmet belgesindeki adresin, şirketin ticaret sicili gazetesindeki merkez adresi ile aynı olması gerekmektedir. Yeni işe girenler için işe giriş bildirgesindeki işyeri adresi ile şirketin ticaret sicili gazetesindeki merkez adresinin aynı olması gerekmektedir.)

     

    ADAY MESLEK MENSUBUNUN DİKKATİNE

    • Meslek mensubu denetimi altında yapılacak stajlarda, staj onay belgesi ve tek kişi staj belgesinin imza yetkili meslek mensubu tarafından onaylanması gerekmektedir.
    • SMMM ve YMM şirketlerinde staj yapanlar, imza yetkili meslek mensubunun gözetimi altında staj yapmaları gerekmektedir.
    • Staj süresince aynı anda birden fazla işyerinde çalışılması uygun değildir.
    • Stajyerler ticari faaliyette bulunamazlar.
    • Bağımsız denetim şirketlerinde veya bu şirketlerin denetiminde staj yapılabilmesi için  staja onay veren meslek mensubunun;  ilgili bağımsız denetim şirketi adına sorumlu denetçi veya yedeği  olması,  ayrıca, stajyerin bağlı bulunduğu SMMM  Odasının / Odanın kayıtlı olduğu YMM Odasının üyesi olması gerekmektedir.
    • Staj dosyasına eklenecek matbu evrakların ıslak imzalı olması gerekmektedir. Bu evraklar (Staj Onay Belgesi, gözetim veya denetimde staj yapacak adaylar için Tek Kişi Staj belgesi www.tesmer.org.tr adresinden temin edilebilir.)
    • Staj sırasında, yurtdışı eğitim, yurt dışı çalışma, işyeri değişikliği, işten çıkma, işten çıkarılma, işyerinin kapanması, odalar arası nakil, askerlik sonrası staja başlama v.b) işlemlerin TESMER Şubesi/ Odaya bildirim süresi 30 gündür.  Bu süre içerisinde mevcut durumunu, kayıtlı olduğu TESMER Şubesi/Odaya bildirmeyen adayların stajları, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren başlar. Bildirime esas olayın gerçekleştiği tarih ile bildirimin yapıldığı tarih arasında geçen çalışma süresi staj kapsamında değerlendirilmez.  

     

  • Staja Başlama Başvurularına İlişkin Duyuru (2023 Mayıs)

    Staja Başlama Başvurularına İlişkin Duyuru (2023 Mayıs)

    29.04.2023 tarihli Staja Giriş Sınavı Sonuçları, 29.05.2023 tarihinde açıklanmıştır.

     

    Yönetim Kurulumuzun 21.12.2022 tarih ve 10 sayılı kararı uyarınca, Staja Giriş Sınavında başarılı olan adaylar, sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren herhangi bir dönem kısıtı olmaksızın 3 yıl içerisinde staj başlatabilirler, Staj başlatma başvuruları, TESMER Otomasyon Sistemi (TEOS) üzerinden online olarak yapılmaktadır. Staj başlatma talebiyle başvuruda bulunan adaylardan staj koşullarını sağlayanların, stajları başvuru tarihi itibari ile başlatılır.

     

    Staj koşullarını sağlayan adayların, TEOS üzerinde staj başlatma başvurusu yapabilmesi için staj yapılacak firmanın unvanı, staj tipi ve staja onay veren meslek mensubunun kimlik bilgilerini TEOS’a girmeleri ve staj tipine göre oluşan evrak listesinde yer alan belgeleri, Dijital Adım Mobil Uygulaması üzerinden TEOS yükleyerek kayıtlı olduğu Oda/TESMER Şubelerine bildirmeleri gerekmektedir.

     

    Dijital ortamda evrak gönderemeyen adaylar kayıtlı oldukları Oda / TESMER Şubelerine fiziki olarak da evrak teslim edebilirler.

     

    Staja başlama başvurusunda bulunan adaylar, dijital ortamda evrak gönderimine ilişkin “Dijital Adım Mobil Uygulaması Kullanım Kılavuzu” ve “Staj Başlatma Aday İşlemleri Videosu”na http://www.tesmer.org.tr/?p=3268  bağlantısı üzerinden erişebilirler.

     

    Staja başlayan adaylar, stajın başlatılmasından itibaren staj süresince uzaktan sürekli eğitime (e-Stajyer Eğitimi) tabi olacaklardır. Staja başlayan adaylar, http://euse.tesmer.org.tr adresi üzerinden eğitime katılabilirler.

     

    Staja başlama başvurusunda bulunacak adayların staj tipine göre dosyalarına sunmaları gereken belgeler aşağıdaki gibidir.

     

    MESLEK MENSUBU YANINDA / MESLEKİ ŞİRKETLERDE (SMMM / YMM) STAJ

    • Cumhuriyet Savcılığından veya e-Devlet Kapısı Üzerinden Resmi Kuruma Verilmek Üzere Alınan Adli Sicil Belgesi, Adli Sicil Kaydı Olanlardan Mahkeme Kararı,
    • Emekli Sandığı ve Bağ-Kur Kaydı Olmadığına Dair e-Devlet Kapısı Üzerinden Alınan “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”
    • Vergi Mükellefiyet Belgesi (Vergi Kaydı Olmadığına Dair Belge, Vergi Dairesinden veya İnternet Vergi Dairesinden Alınabilir)
    • Erkek Adaylardan Askerlik Durum Belgesi (Sevk ve Terhis Tarihlerini Gösteren Belge)
    • Staj Onay Belgesi (Matbu Form, TESMER’in İnternet Sitesinden Temin Edilebilir.)
    • Meslek Mensubunun Faaliyet Belgesi, mesleki şirketlerde ayrıca, Ortaklık Oda kayıt Belgesi
    • Staja Onay Veren Meslek Mensubu, SMMM / YMM Şirketi (A.Ş, LDT.) Ortağı İse, Yetkili Şirket Ortağı Olmadır.
    • SMMM / YMM Şirketinin En Son Düzenlenen İmza Sirküleri ve En Son Yayımlanan Ticaret Sicil Gazetesi ( http://www.ticaretsicil.gov.tr/giris.php adresinden temin edilebilir.)
    • SGK İşe Giriş Bildirgesi, Son Ayın SGK Aylık Sigortalı Hizmet Listesi (Bu ay içerisinde işe girenlerden istenmeyecektir.), SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-Devlet üzerinden alınmış Karekodlu)
    • Vergi Levhası
    • Gerekli görüldüğünde başka evraklar istenebilir.

     

    MESLEK MENSUBU DENETİMİNDE STAJ

    • Cumhuriyet Savcılığından veya e-Devlet Kapısı Üzerinden Resmi Kuruma Verilmek Üzere Alınan Adli Sicil Belgesi, Adli Sicil Kaydı Olanlardan Mahkeme Kararı,
    • Emekli Sandığı ve Bağ-Kur Kaydı Olmadığına Dair e-Devlet Kapısı Üzerinden Alınan “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”
    • Vergi Mükellefiyet Belgesi (vergi kaydı olmadığına dair belge, vergi dairesinden veya internet vergi dairesinden alınabilir.)
    • Erkek Adaylardan Askerlik Durum Belgesi (Sevk ve Terhis Tarihlerini Gösteren Belge)
    • Staj Onay Belgesi (Matbu Form, TESMER’in İnternet Sitesinden Temin Edilebilir.)
    • Tek Kişi Staj Belgesi (Matbu Form, TESMER’in internet sitesinden temin edilebilir. Bu formda gerçeğe aykırı beyanda bulunulması durumunda staj iptal edilecektir.)
    • Meslek Mensubunun Faaliyet Belgesi, mesleki şirketlerde ayrıca, Ortaklık Oda kayıt Belgesi
    • SGK İşe Giriş Bildirgesi, Son Ayın SGK Aylık Sigortalı Hizmet Listesi (Bu ay içerisinde işe girenlerden istenmeyecektir.), SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-Devlet üzerinden alınmış karekodlu)
    • Şirket merkezini gösteren en son yayınlanmış Ticaret Sicil Gazetesi ( http://www.ticaretsicil.gov.tr/giris.php adresinden temin edilebilir.)
    • Şirketin Genel İmza Sirküleri (Son Düzenlenmiş Olan)
    • Şirketin Vergi Levhası
    • Staj dönemini kapsayan; staja onay veren meslek mensubu ile firma arasında e-birlik üzerinden yapılan sözleşme (sözleşme örneğinin, meslek mensubu veya oda tarafından aslı görülerek “aslı görülmüştür” şerhini içerecek şekilde imzalanarak, mühürlenmiş olmalıdır.)
    • Staja onay veren meslek mensubu, SMMM / YMM Şirketi ( A.Ş, LDT.) ortağı ise, yetkili şirket ortağı olmak zorundadır. SMMM / YMM Şirketinin en son düzenlenen İmza Sirküleri ve en son yayımlanan Ticaret Sicil Gazetesi,
    • Gerekli görüldüğünde başka evraklar istenebilir.

     

    MESLEK MENSUBU GÖZETİMİNDE STAJ

     

    (Meslek Mensubu İle Stajyerin Aynı Bordroda olması gerekmektedir.)

    • Cumhuriyet Savcılığından veya e-Devlet kapısı üzerinden resmi kuruma verilmek üzere alınan adli sicil belgesi, adli sicil kaydı olanlardan mahkeme kararı,
    • Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kaydı olmadığına dair e-Devlet kapısı üzerinden alınan “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”
    • Vergi Mükellefiyet Belgesi (Vergi kaydı olmadığına dair belge, vergi dairesinden veya internet vergi dairesinden alınabilir.)
    • Erkek adaylardan askerlik durum belgesi (sevk ve terhis tarihlerini gösteren.)
    • Staj onay belgesi (Matbu form, TESMER’in internet sitesinden temin edilebilir.)
    • Tek kişi staj belgesi (Matbu form, TESMER’in internet sitesinden temin edilebilir. Bu formda gerçeğe aykırı beyanda bulunulması durumunda staj iptal edilecektir)
    • Meslek mensubunun Oda Kayıt Belgesi
    • SGK İşe Giriş Bildirgesi, son ayın SGK aylık sigortalı hizmet listesi (Bu ay içerisinde işe girenlerden istenmeyecektir.) ve SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-Devlet üzerinden alınmış karekodlu)
    • Staja onay veren meslek mensubunun SGK İşe Giriş Bildirgesi, son ayın SGK Aylık Sigortalı Hizmet Listesi (Bu ay içerisinde işe girenlerden istenmeyecektir.) ve SGK Tescil Hizmet Dökümü (e-Devlet üzerinden alınmış karekodlu)
    • Staja onay veren meslek mensubu ve adayın muhasebe biriminde görev yaptığına dair, işyerinden görev tanım yazısı ve şirketin organizasyon şeması (imzalı, kaşeli)
    • Şirket merkezini gösteren son yayınlanmış ticaret sicil gazetesi (http://www.ticaretsicil.gov.tr/giris.php adresinden temin edilebilir.)
    • Şirketin genel imza sirküleri (en son düzenlenen)
    • Şirketin vergi levhası
    • Gerekli görüldüğünde başka evraklar istenebilir.


    İMZA YETKİLİ (MUHASEBE MÜDÜRÜ VEYA MALİ İŞLER MÜDÜRÜ) STAJ

    • Cumhuriyet Savcılığından veya e-Devlet kapısı üzerinden resmi kuruma verilmek üzere alınan adli sicil belgesi, adli sicil kaydı olanlardan mahkeme kararı,
    • Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kaydı olmadığına dair e-Devlet kapısı üzerinden alınan “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”
    • Vergi Mükellefiyet Belgesi (Vergi kaydı olmadığına dair belge, vergi dairesinden veya internet vergi dairesinden alınabilir.)
    • Erkek adaylardan askerlik durum belgesi (Sevk ve terhis tarihlerini gösteren belge)
    • İşe Giriş Bildirgesi ve SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-Devlet üzerinden alınmış karekodlu)
    • İmza yetkili çalışma dönemini kapsayan SGK Aylık Sigortalı Hizmet Listeleri
    • Muhasebenin sevk ve idare edilmesinden 1. derecede sorumlu, muhasebe müdürü, mali işler müdürü veya benzer bir unvanla çalıştığınızı belgeleyen Ticaret sicil gazetesinin aslı veya noter onaylı örneği(İmza yetkili çalışmaların şirketin ticaret sicili gazetesinde yer alan merkez adresinde gerçekleşmiş olması gerekmektedir, muhasebe işleri ile ilgili çalışılan birimde adayın üzerinde yetkili başka bir kişinin bulunmaması gerekmektedir.)
    • İmza yetkili çalışma dönemini kapsayan şirketin genel imza sirküleri,
    • Vergi levhası
    • Gerekli görüldüğünde başka evraklar istenebilir.

    Şahıs firmasında staj yapacak olan adayların ise staj tipine göre (Gözetim, Denetim veya imza yetkili) sunacakları belgelere ek olarak aşağıdaki belgeleri de staj dosyalarına eklemeleri gerekmektedir.

     

    ŞAHIS FİRMASINDA STAJ

    • Vergi dairesinden bilanço usulüne göre defter tutulduğuna dair yazı (firma adresini de içeren)
    • Yevmiye defteri ön yüzü (Staj süresince, her yıl dosyaya sunulacak.)
    • Büyük Defter (Defter-i kebir) ön yüzü (Staj süresince, her yıl dosyaya sunulacak.)
    • Envanter defterinin ön yüzü (Staj süresince, her yıl dosyaya sunulacak.)

     

    Önemli Not:

    Gözetim, Denetim ve imza yetkili olarak staj yapacak adayların şirketin ticaret sicil gazetesinde belirtilen ticari merkez adresinde çalışması zorunludur. (SGK sigortalı aylık hizmet belgesindeki adresin, şirketin ticaret sicili gazetesindeki merkez adresi ile aynı olması gerekmektedir. Yeni işe girenler için işe giriş bildirgesindeki işyeri adresi ile şirketin ticaret sicili gazetesindeki merkez adresinin aynı olması gerekmektedir.)

     

    ADAY MESLEK MENSUBUNUN DİKKATİNE

    • Meslek mensubu denetimi altında yapılacak stajlarda, staj onay belgesi ve tek kişi staj belgesinin imza yetkili meslek mensubu tarafından onaylanması gerekmektedir.
    • SMMM ve YMM şirketlerinde staj yapanlar, imza yetkili meslek mensubunun gözetimi altında staj yapmaları gerekmektedir.
    • Staj süresince aynı anda birden fazla işyerinde çalışılması uygun değildir.
    • Stajyerler ticari faaliyette bulunamazlar.
    • Bağımsız denetim şirketlerinde veya bu şirketlerin denetiminde staj yapılabilmesi için staja onay veren meslek mensubunun; ilgili bağımsız denetim şirketi adına sorumlu denetçi veya yedeği olması, ayrıca, stajyerin bağlı bulunduğu SMMM Odasının / Odanın kayıtlı olduğu YMM Odasının üyesi olması gerekmektedir.
    • Staj dosyasına eklenecek matbu evrakların ıslak imzalı olması gerekmektedir. Bu evraklar (Staj Onay Belgesi, gözetim veya denetimde staj yapacak adaylar için Tek Kişi Staj belgesi www.tesmer.org.tr adresinden temin edilebilir.)
    • Staj sırasında, yurtdışı eğitim, yurt dışı çalışma, işyeri değişikliği, işten çıkma, işten çıkarılma, işyerinin kapanması, odalar arası nakil, askerlik sonrası staja başlama v.b) işlemlerin TESMER Şubesi/ Odaya bildirim süresi 30 gündür.  Bu süre içerisinde mevcut durumunu, kayıtlı olduğu TESMER Şubesi/Odaya bildirmeyen adayların stajları, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren başlar. Bildirime esas olayın gerçekleştiği tarih ile bildirimin yapıldığı tarih arasında geçen çalışma süresi staj kapsamında değerlendirilmez.  

     

  • Deprem Felaketi Yaşanan İllerde Bulunan Aday Meslek Mensupları İçin Staja İlişkin Bildirim Süreleri Uzatılmıştır.

    Deprem Felaketi Yaşanan İllerde Bulunan Aday Meslek Mensupları İçin Staja İlişkin Bildirim Süreleri Uzatılmıştır.

    Yönetim Kurulumuzun 9 Şubat 2023 tarihli toplantısında; 6 Şubat 2023 tarihinde 10 ilde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) yaşanan deprem felaketi nedeniyle, bu illerdeki Odalara kayıtlı olan Aday Meslek Mensupları için “Staj ve Sınavlara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Uygulama Yönergesi”nin “15.A.1- Bildirim Süreleri ve Sürelere Uymama” bölümündeki 30 günlük bildirim süresinin 180 gün olarak uygulanmasına karar verilmiştir.

  • Deprem Felaketi Yaşanan İllerde Bulunan Aday Meslek Mensupları İçin Staja Ara Verebilme Süresi Uzatılmıştır.

    Deprem Felaketi Yaşanan İllerde Bulunan Aday Meslek Mensupları İçin Staja Ara Verebilme Süresi Uzatılmıştır.

    Yönetim Kurulumuzun 9 Şubat 2023 tarihli toplantısında; 6 Şubat 2023 tarihinde 10 ilde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) yaşanan deprem felaketi nedeniyle, bu illerdeki Odalara kayıtlı olan Aday Meslek Mensupları için SMMM Staj Yönetmeliği’nin 8’inci maddesinin 2’inci fıkrasında düzenlenen staja toplamda en fazla bir yıl ara verilebileceği yönündeki düzenlemenin 24 ay olarak uygulanmasına karar verilmiştir.

  • Staja Başlama Başvurularına İlişkin Duyuru

    Staja Başlama Başvurularına İlişkin Duyuru

    Yönetim Kurulumuzun 21.12.2022 tarih ve 10 sayılı kararı uyarınca, Staja Giriş Sınavında başarılı olan adaylar, sınav sonucunun açıklandığı tarihten başlayarak, herhangi bir dönem kısıtı (Mayıs, Eylül, Ocak aylarının ilk on günü) olmaksızın 3 yıl içerisinde, staja başlayabileceklerdir. Staja başlama talebiyle başvuruda bulunan adaylardan staj koşullarını sağlayanların, stajları başvuru tarihi itibari ile başlatılacaktır. Başvurular, 01.01.2023 tarihi itibari ile TESMER Otomasyon Sistemi (TEOS) üzerinden online olarak alınacaktır.

    Staj koşullarını sağlayan adayların, TEOS üzerinde staja başlama başvurusunun alınabilmesi için staj yapılacak firmanın unvanı, staj tipi ve staja onay veren meslek mensubunun kimlik bilgilerini TEOS’a girmeleri ve staj tipine göre oluşan evrak listesinde yer alan belgeleri, Dijital Adım Mobil Uygulaması üzerinden TEOS’a yüklemeleri veya kayıtlı oldukları Oda/TESMER Şubelerine fiziki olarak elden teslim etmeleri gerekmektedir. Dijital ortamda evrak gönderen adaylardan ayrıca, fiziki evrak istenmeyecektir.

    Staja başlama başvurusunda bulunan adaylar, dijital ortamda evrak gönderimine ilişkin “Dijital Adım Mobil Uygulaması Kullanım Kılavuzu” ve “Staj Başlatma Aday İşlemleri Videosu”na http://www.tesmer.org.tr/?p=3268 bağlantısı üzerinden erişebilirler.

    TEOS üzerinden stajı başlatılan adaylar, stajın başlamasından itibaren staj süresince e-Stajyer Eğitim Programına (e-USE) tabi olacaklardır. Staja başlayan adaylar http://euse.tesmer.org.tr adresinden eğitim programına katılır.

     

    Staja başlama başvurusunda bulunacak adayların staj tipine göre dosyalarına sunmaları gereken belgeler aşağıdaki gibidir.

    MESLEK MENSUBU YANINDA / MESLEKİ ŞİRKETLERDE (SMMM / YMM ) STAJ

    1. Cumhuriyet Savcılığından veya e-Devlet Kapısı Üzerinden Resmi Kuruma Verilmek Üzere Alınan Adli Sicil Belgesi, Adli Sicil Kaydı Olanlardan Mahkeme Kararı,
    2. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur Kaydı Olmadığına Dair e-Devlet Kapısı Üzerinden Alınan “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”
    3. Vergi Mükellefiyet Belgesi (Vergi Kaydı Olmadığına Dair Belge, Vergi Dairesinden veya İnternet Vergi Dairesinden Alınabilir)
    4. Erkek Adaylardan Askerlik Durum Belgesi (Sevk ve Terhis Tarihlerini Gösteren Belge)
    5. Staj Onay Belgesi (Matbu Form, TESMER’in İnternet Sitesinden Temin Edilebilir.)
    6. Meslek Mensubunun Faaliyet Belgesi,  mesleki şirketlerde  ayrıca,  Ortaklık Oda kayıt Belgesi 
    7. Staja Onay Veren Meslek Mensubu, SMMM / YMM Şirketi (A.Ş, LDT.) Ortağı İse, Yetkili Şirket Ortağı Olmadır.
    8. SMMM / YMM Şirketinin En Son Düzenlenen İmza Sirküleri ve En Son Yayımlanan Ticaret Sicil Gazetesi ( http://www.ticaretsicil.gov.tr/giris.php adresinden temin edilebilir.)
    9. SGK İşe Giriş Bildirgesi, Son Ayın SGK Aylık Sigortalı Hizmet Listesi (Bu ay içerisinde işe girenlerden istenmeyecektir.),  SGK  Tescil  ve Hizmet Dökümü (e-Devlet üzerinden alınmış Karekodlu)
    10. Vergi Levhası
    11. Gerekli görüldüğünde başka evraklar istenebilir.

    MESLEK MENSUBU DENETİMİNDE STAJ

    1. Cumhuriyet Savcılığından veya e-Devlet Kapısı Üzerinden Resmi Kuruma Verilmek Üzere Alınan Adli Sicil Belgesi, Adli Sicil Kaydı Olanlardan Mahkeme Kararı ,
    2. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur Kaydı Olmadığına Dair e-Devlet Kapısı Üzerinden Alınan “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”
    3. Vergi Mükellefiyet Belgesi (vergi kaydı olmadığına dair belge, vergi dairesinden veya internet vergi dairesinden alınabilir.)
    4. Erkek Adaylardan Askerlik Durum Belgesi  (Sevk ve Terhis Tarihlerini Gösteren Belge)
    5. Staj Onay Belgesi (Matbu Form, TESMER’in İnternet Sitesinden Temin Edilebilir.)
    6. Tek Kişi Staj Belgesi (Matbu Form, TESMER’in internet sitesinden temin edilebilir. Bu formda gerçeğe aykırı beyanda bulunulması durumunda staj iptal edilecektir.)
    7. Meslek Mensubunun Faaliyet Belgesi,  mesleki şirketlerde  ayrıca,  Ortaklık Oda kayıt Belgesi 
    8. SGK İşe Giriş Bildirgesi, Son Ayın SGK Aylık Sigortalı Hizmet Listesi (Bu ay içerisinde işe girenlerden istenmeyecektir.), SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-Devlet üzerinden alınmış karekodlu)
    9. Şirket merkezini gösteren en son yayınlanmış Ticaret Sicil Gazetesi ( http://www.ticaretsicil.gov.tr/giris.php adresinden temin edilebilir.)
    10. Şirketin Genel İmza Sirküleri (Son Düzenlenmiş Olan)
    11. Şirketin Vergi Levhası
    12. Staj dönemini kapsayan; staja onay veren meslek mensubu ile firma arasında e-birlik üzerinden yapılan sözleşme (sözleşme örneğinin, meslek mensubu veya oda tarafından aslı görülerek “aslı görülmüştür” şerhini içerecek şekilde imzalanarak, mühürlenmiş olmalıdır.)
    13. Staja onay veren meslek mensubu, SMMM / YMM Şirketi ( A.Ş, LDT.) ortağı ise, yetkili şirket ortağı olmak zorundadır. SMMM / YMM Şirketinin en son düzenlenen İmza Sirküleri ve en son yayımlanan Ticaret Sicil Gazetesi,
    14. Gerekli görüldüğünde başka evraklar istenebilir.

    MESLEK MENSUBU GÖZETİMİNDE STAJ

    (Meslek Mensubu İle Stajyerin Aynı Bordroda olması gerekmektedir.)

    1. Cumhuriyet Savcılığından veya e-Devlet kapısı üzerinden resmi kuruma verilmek üzere alınan adli sicil belgesi, adli sicil kaydı olanlardan mahkeme kararı ,
    2. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kaydı olmadığına dair e-Devlet kapısı üzerinden alınan “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”
    3. Vergi Mükellefiyet Belgesi (Vergi kaydı olmadığına dair belge, vergi dairesinden veya internet vergi dairesinden alınabilir.)
    4. Erkek adaylardan askerlik durum belgesi (sevk ve terhis tarihlerini gösteren.)
    5. Staj onay belgesi (Matbu form, TESMER’in internet sitesinden temin edilebilir.)
    6. Tek kişi staj belgesi (Matbu form, TESMER’in internet sitesinden temin edilebilir. Bu formda gerçeğe aykırı beyanda bulunulması durumunda staj iptal edilecektir)
    7. Meslek mensubunun Oda Kayıt Belgesi
    8. SGK İşe Giriş Bildirgesi, son ayın SGK aylık  sigortalı hizmet listesi (Bu ay içerisinde işe girenlerden istenmeyecektir.) ve SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-Devlet üzerinden alınmış karekodlu)
    9. Staja onay veren meslek mensubunun SGK İşe Giriş Bildirgesi, son ayın SGK Aylık Sigortalı Hizmet Listesi (Bu ay içerisinde işe girenlerden istenmeyecektir.) ve SGK Tescil Hizmet Dökümü (e-Devlet üzerinden alınmış karekodlu)
    10. Staja onay veren meslek mensubu ve adayın muhasebe biriminde görev yaptığına dair, işyerinden görev tanım yazısı ve şirketin organizasyon şeması (ıslak imzalı, kaşeli)
    11. Şirket merkezini gösteren son yayınlanmış ticaret sicil gazetesi  (http://www.ticaretsicil.gov.tr/giris.php adresinden temin edilebilir.)
    12. Şirketin genel imza sirküleri (en son düzenlenen)
    13. Şirketin vergi levhası
    14. Gerekli görüldüğünde başka evraklar istenebilir.


    İMZA YETKİLİ (MUHASEBE MÜDÜRÜ VEYA MALİ İŞLER MÜDÜRÜ) STAJ

    1. Cumhuriyet Savcılığından veya e-Devlet kapısı üzerinden resmi kuruma verilmek üzere alınan adli sicil belgesi, adli sicil kaydı olanlardan mahkeme kararı ,
    2. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kaydı olmadığına dair e-Devlet kapısı üzerinden alınan “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”
    3. Vergi Mükellefiyet Belgesi (Vergi kaydı olmadığına dair belge, vergi dairesinden veya internet vergi dairesinden alınabilir.)
    4. Erkek adaylardan askerlik durum belgesi (Sevk ve terhis tarihlerini gösteren belge)
    5. İşe Giriş Bildirgesi ve SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-Devlet üzerinden alınmış karekodlu)
    6. İmza yetkili çalışma dönemini kapsayan SGK Aylık Sigortalı Hizmet Listeleri
    7. Muhasebenin sevk ve idare edilmesinden 1. derecede sorumlu, muhasebe müdürü, mali işler müdürü veya benzer bir unvanla çalıştığınızı belgeleyen Ticaret sicil gazetesinin aslı veya noter onaylı örneği (İmza yetkili çalışmaların şirketin ticaret sicili gazetesinde yer alan merkez adresinde gerçekleşmiş olması gerekmektedir, muhasebe işleri ile ilgili çalışılan birimde adayın üzerinde yetkili başka bir kişinin bulunmaması gerekmektedir.)
    8. İmza yetkili çalışma dönemini kapsayan şirketin genel imza sirküleri,
    9. Vergi levhası
    10. Gerekli görüldüğünde başka evraklar istenebilir.

    Şahıs firmasında staj yapacak olan adayların ise staj tipine göre (Gözetim, Denetim veya imza yetkili) sunacakları belgelere ek olarak aşağıdaki belgeleri de staj dosyalarına eklemeleri gerekmektedir.

    ŞAHIS FİRMASINDA STAJ

    • Vergi dairesinden bilanço usulüne göre defter tutulduğuna dair yazı (firma adresini de içeren)
    • Yevmiye defteri ön yüzü (Staj süresince, her yıl dosyaya sunulacak.)
    • Büyük Defter (Defter-i kebir) ön yüzü (Staj süresince, her yıl dosyaya sunulacak.)
    • Envanter defterinin ön yüzü (Staj süresince, her yıl dosyaya sunulacak.)

    Önemli Not:

    Gözetim, Denetim ve imza yetkili olarak staj yapacak adayların şirketin ticaret sicil gazetesinde belirtilen ticari merkez adresinde çalışması zorunludur. (SGK sigortalı aylık hizmet belgesindeki adresin, şirketin ticaret sicili gazetesindeki merkez adresi ile aynı olması gerekmektedir. Yeni işe girenler için işe giriş bildirgesindeki işyeri adresi ile şirketin ticaret sicili gazetesindeki merkez adresinin aynı olması gerekmektedir.)

    ADAY MESLEK MENSUBUNUN DİKKATİNE

    • Meslek mensubu denetimi altında yapılacak stajlarda, staj onay belgesi ve tek kişi staj belgesinin imza yetkili meslek mensubu tarafından onaylanması gerekmektedir.
    • SMMM ve YMM şirketlerinde staj yapanlar, imza yetkili meslek mensubunun gözetimi altında staj yapmaları gerekmektedir.
    • Staj süresince aynı anda birden fazla işyerinde çalışılması uygun değildir.
    • Stajyerler ticari faaliyette bulunamazlar.
    • Bağımsız denetim şirketlerinde veya bu şirketlerin denetiminde staj yapılabilmesi için  staja onay veren meslek mensubunun;  ilgili bağımsız denetim şirketi adına sorumlu denetçi veya yedeği  olması,  ayrıca, stajyerin bağlı bulunduğu SMMM  Odasının / Odanın kayıtlı olduğu YMM Odasının üyesi olması gerekmektedir.
    • Staj dosyasına eklenecek matbu evrakların ıslak imzalı olması gerekmektedir. Bu evraklar (Staj Onay Belgesi, gözetim veya denetimde staj yapacak adaylar için Tek Kişi Staj belgesi www.tesmer.org.tr adresinden temin edilebilir.)
    • Staj sırasında, yurtdışı eğitim, yurt dışı çalışma, işyeri değişikliği, işten çıkma, işten çıkarılma, işyerinin kapanması, odalar arası nakil, askerlik sonrası staja başlama v.b) işlemlerin TESMER Şubesi/ Odaya bildirim süresi 30 gündür.  Bu süre içerisinde mevcut durumunu, kayıtlı olduğu TESMER Şubesi/Odaya bildirmeyen adayların stajları, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren başlar.  Bildirime esas olayın gerçekleştiği tarih ile bildirimin yapıldığı tarih arasında geçen çalışma süresi staj kapsamında değerlendirilmez.  
  • Staj Başlatma Başvuru İşlemleri

    Staj Başlatma Başvuru İşlemleri

    Staja Başlama
    Aday İşlemleri Videosu

    Bu videoda Staja Giriş Sınavını kazanarak staja başlayacak olan adayların TEOS Sisteminde ve Dijital Adım Uygulamasında yapması gereken işlemler yer almaktadır.

    Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Stajı (Staj)

    • Bağımsız çalışan serbest muhasebeci mali müşavir / yeminli mali müşavir yanında veya şirketlerinde,
    • Kamu kuruluşlarının veya bilanço esasına göre defter tutan özel kuruluşların muhasebe biriminde görev yapan serbest muhasebeci mali müşavir / yeminli mali müşavir gözetiminde,
    • Kamu kuruluşlarının veya bilanço esasına göre defter tutan özel kuruluşlara müşavirlik hizmeti veren serbest muhasebeci mali müşavir / yeminli mali müşavir denetiminde,

    fiilen çalışılarak staj yapılır.

     

    Stajın Başlatılması ve Staj Süresi

    Staja Giriş Sınavında başarılı olan adaylar, sınav sonucunun açıklandığı tarihten başlayarak, herhangi bir dönem kısıtı (Mayıs, Eylül, Ocak aylarının ilk on günü) olmaksızın 3 yıl içerisinde, staja başlayabilir. Staja başlama talebiyle başvuruda bulunan adaylardan staj koşullarını sağlayanların, stajları başvuru tarihi itibari ile başlatılır. Başvurular, TESMER Otomasyon Sistemi (TEOS) üzerinden online olarak alınır. 3 yıllık süre içerisinde staja başlamayanların sınav sonucu geçersiz sayılarak dosyası işlemden kaldırılır.

     

    Staj Başlatma Ön Başvurusu

    Staja giriş sınavında başarılı olan aday, ilgili staja başlama döneminde TEOS üzerinden “Staj Başlatma” menüsünde aşağıdaki adımları izleyerek, staja başlama tarihi, staj türü, staj yapacağı firmanın unvanı ve staja onay veren meslek mensubunun bilgilerini girer, staja başlamak için ön başvurusunu yapar.  Bu işlemden sonra, TEOS üzerinde adayın “Dijital Staj Dosyası” açılır. Adayın, staj süresince sunması gereken evraklara ilişkin liste oluşur.

    Bunlar; Staja Başlama Evrak Listesi (Ortak Evraklar), TEOS’a girmiş olduğu staj tipine (meslek mensubu yanında/gözetiminde/ denetiminde/mesleki şirketlerde) göre, oluşan evrak listesi, Staj Dosyası Kapanış Evrak Listesi (Ortak) olup aşağıda belirtilmiştir.

     

    Staja Başlama Evrakı (Ortak Evrak)

    Aday, TEOS üzerinden staj başlatmak için ön başvurusunu yaptıktan sonra adayın yüklemesi gereken evrak “Dijital Adım Uygulaması”na yansır.

    TEOS tarafından oluşturulan evrak ile Odalar/TESMER Şubeleri tarafından oluşturulacak evrak “Uygulama” üzerinde yer almaz.  (Aşağıdaki listenin 1, 2, 8 ve 9. sıralarda bulunan evraklar)

    Aday akıllı telefon/tablet üzerinden Dijital Adım Uygulaması’na girer, yüklemesi gereken evrak başlıkları ekranda görüntülenir.

    Aday, aşağıdaki listede 3, 4, 5, 6, 7. sıralarda yer alan evrakı sırası ile yükler. 9. sırada yer alan “Staj Başlatma Belgesi” ise adayın stajının başlatılmasından sonra ilgili Oda/TESMER Şubesi tarafından TEOS’a yüklenir.

     

    S.No

    Evrak

    Açıklama

    1

    SGS Sonuç Belgesi

    TEOS tarafından oluşturulur.

    2

    Staja Başlama Ön Başvuru Belgesi

    Aday tarafından staj başlatma işlemleri yapıldıktan sonra TEOS tarafından oluşturulur.

    3

    Adli Sicil Belgesi

    e-Devlet kapısı üzerinden alınmış adli sicil belgesi (adli sicil kaydı varsa mahkeme kararı)

    4

    Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi

    Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kaydı olmadığına dair e-Devlet kapısı üzerinden alınmış karekodlu belge

    5

    SGK Tescil ve Hizmet Dökümü

    İş yeri unvanlarını içeren e-Devlet kapısı üzerinden alınmış karekodlu SGK hizmet dökümü

    6

    Vergi Mükellefiyet Belgesi

    Ticari faaliyeti olmadığına dair vergi dairesi veya e-Devlet kapısı üzerinden alınan belge

    7

    Askerlik Durum Belgesi

    Askerlik sevk ve terhis tarihlerini içeren belge

    8

    Staj Başlatma Taahhütnamesi

    Adayın onayından sonra TEOS tarafından oluşturulur.

    9

    Staj Başlatma Belgesi

    Adayın stajı başlatıldıktan sonra oda tarafından TEOS üzerinden oluşturulur.

    10

    Diğer

    TESMER tarafından gerekli görülen diğer belgeler

    Meslek Mensubu Yanında Staj

    Aday, aşağıda yer alan ilk 5 evrakı sırası ile “Uygulama” üzerinden TEOS’a yükler. Daha sonra, staj süresi içerisinde sırası ile diğer evrakı yükleyebilir.

     

     S.No

    Evrak

    Açıklama

    1

    Staja Başlama Dilekçesi / İş Yeri Değişikliği Dilekçesi

    TESMER’in web sitesinden indirilir, doldurulur, imzalanır.  Uygulama üzerinden yüklenir.

    2

    SGK İşe Giriş Bildirgesi

    e-Devlet kapısından alınmış karekodlu işe giriş bildirgesi

    3

    İlk aya ilişkin Aylık Sigortalı Hizmet Listesi

    Aylık Sigortalı Hizmet Listesinin ilk sayfası ve ilgilinin bulunduğu sayfa (Barkodlu belge)

    4

    Staj Onay Belgesi

    TESMER’in web sitesinden indirilerek ilgili meslek mensubu tarafından düzenlendikten sonra aday tarafından uygulama üzerinden yüklenir.

    5

    Faaliyet Belgesi(M. Mensubu)

    Staja onay veren meslek mensubunun faaliyet belgesi

    6

    Son aya ilişkin Aylık Sigortalı Hizmet Listesi

    SGK Hizmet listesinin ilk sayfası ve adayın bulunduğu sayfa

    7

    İşten Ayrılış Bildirgesi

    e-Devlet kapısından alınmış karekodlu İşten Ayrılış Bildirgesi

    8

    SGK Tescil ve Hizmet Dökümü

    İş yeri unvanlarını içeren e-Devlet kapısı üzerinden alınmış karekodlu SGK hizmet dökümü (İşten ayrılış / stajın sonunda,)

    9

    Stajyer Değerlendirme Formu (Tezkiye)

    Meslek mensubu tarafından kapalı zarf içerisinde Odaya gönderilen staj değerlendirme formu oda tarafından TEOS’a yüklenir.

    10

    Diğer

    TESMER tarafından gerekli görülen diğer belgeler sisteme yüklenir.

    11

    Stajyer Durum Tespit Tutanağı

    Oda tarafından yapılan denetimlerde doldurulur. TEOS’a yüklenir.

    Meslek Mensubu Gözetiminde Staj

    Aday, aşağıda yer alan ilk 11 evrakı “Uygulama” üzerinden yükler. Daha sonra, staj süresi içerisinde sırası ile diğer evrakı yükler.

     

    S.No

     Evrak

    Açıklama

    1

    Staja Başlama Dilekçesi /  İş Yeri Değişikliği Dilekçesi

    TESMER’in web sitesinden indirilir. doldurulur, imzalanır.  Uygulama üzerinden yüklenir.

    2

    SGK İşe Giriş Bildirgesi (Aday)

    e-Devlet kapısından alınmış karekodlu işe giriş bildirgesi

    3

    İlk aya ilişkin Aylık Sigortalı Hizmet Listesi  (Aday ve M.Mensubunun)

    Aylık Hizmet listesinin ilk sayfası ile aday ve meslek mensubunun bulunduğu sayfalar (Barkodlu)

    4

    Staj Onay Belgesi

    TESMER’in web sitesinden indirilerek ilgili meslek mensubu tarafından düzenlendikten sonra aday tarafından uygulama üzerinden yüklenir

    5

    Tek Kişi Staj Belgesi

    TESMER’in web sitesinden indirilir. İlgililer tarafından doldurulup imzalandıktan sonra  uygulama üzerinden yüklenir.

    6

    Oda Kayıt Belgesi (M. Mensubu)

    Staja Onay veren meslek mensubunun Oda Kayıt Belgesi

    7

    Şirketin Ticaret Sicil Gazetesi

    Şirket merkez adresini gösteren, son yayımlanan gazete

    8

    Şirketin Genel İmza Sirküleri

    Şirketin Genel İmza Sirküleri (son düzenlenen)

    9

    Şirketin Organizasyon Şeması

    Şirketin Organizasyon Şeması (Güncel)

    10

    Görev Tanım Yazısı

    Meslek mensubu ve adayın görev tanım yazısı

    11

    Şirketin Vergi Levhası

    Şirketin Vergi Levhası

    12

    Son aya ilişkin Aylık Sigortalı Hizmet Listesi

    SGK Hizmet listesinin ilk sayfası ile adayın ve meslek mensubunun bulunduğu sayfalar

    13

    İşten Ayrılış Bildirgesi

    e-Devlet kapısından alınmış karekodlu İşten Ayrılış Bildirgesi

    14

    SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (Adayın)

    İş yeri unvanlarını içeren e-Devlet kapısı üzerinden alınmış karekodlu SGK hizmet dökümü (İşten ayrılış / stajın sonunda,)

    15

    SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (M.Mensubu)

    İş yeri unvanlarını içeren e-Devlet kapısı üzerinden alınmış karekodlu SGK hizmet dökümü (İşten ayrılış / stajın sonunda,)

    16

    Stajyer Değerlendirme Formu (Tezkiye)

    Meslek mensubu tarafından kapalı zarf içerisinde Odaya gönderilen staj değerlendirme formu oda tarafından TEOS’a yüklenir.

    17

    Diğer

    TESMER tarafından gerekli görülen diğer belgeler

    18

    Stajyer Durum Tespit Tutanağı

    Oda tarafından yapılan denetimlerde doldurulur. TEOS’a yüklenir.

     Meslek Mensubu Denetiminde Staj

    Aday, aşağıda yer alan ilk 10 evrakı “Uygulama” üzerinden TEOS’a yükler. Daha sonra, staj süresi içerisinde sırası ile diğer evrakı yükleyebilir.

    S.No

    Evrak

    Açıklama

    1

    Staja Başlama Dilekçesi/ İş Yeri Değişikliği Dilekçesi

    TESMER’in web sitesinden indirilir, doldurulur, imzalanır. Uygulama üzerinden yüklenir.

    2

    SGK İşe Giriş Bildirgesi

    e-Devlet kapısından alınmış karekodlu işe giriş bildirgesi.

    3

    İlk aya ilişkin Aylık Sigortalı Hizmet Listesi

    Aylık Sigortalı Hizmet Listesinin ilk sayfası  ve ilgilinin bulunduğu sayfa (Barkodlu belge) sisteme yüklenir.

    4

    Şirketin Vergi Levhası

    Şirketin vergi levhası

    5

    Şirketin Ticaret Sicil Gazetesi

    Şirket merkez adresini gösteren, son yayımlanan gazete

    6

    Şirketin Genel İmza Sirküleri

    Şirketin Genel İmza Sirküleri  (son düzenlenen)

    7

    Staj Onay Belgesi

    TESMER’in web sitesinden indirilerek ilgili meslek mensubu tarafından düzenlendikten sonra aday tarafından uygulama üzerinden yüklenir

    8

    Tek Kişi Staj Belgesi

    TESMER’in web sitesinden indirilir. İlgililer tarafından doldurulup imzalandıktan sonra uygulama üzerinden yüklenir.

    9

    Faaliyet Belgesi (M.Mensubu)

    Staja onay veren meslek mensubunun faaliyet belgesi

    10

    Sözleşme

    Meslek mensubu ile şirket arasında yapılan sözleşme, sözleşme mesleki şirket ile yapılmış ise staja onay veren meslek mensubunun şirketin ortağı ve yetkilisi olduğuna dair Şirketin Ticaret Sicil Gazetesi ve Yetkili İmza Sirküleri de sisteme yüklenir.

    11

    Son Aya ilişkin Aylık Sigortalı Hizmet Listesi

    SGK Hizmet listesinin ilk sayfası ve adayın bulunduğu sayfa

    12

    İşten Ayrılış Bildirgesi

    E-Devlet kapısından alınmış karekodlu İşten Ayrılış Bildirgesi

    13

    SGK Tescil ve Hizmet Dökümü

    İş yeri unvanlarını içeren e-Devlet kapısı üzerinden alınmış karekodlu SGK hizmet dökümü (İşten ayrılış / stajın sonunda,)

    14

    Stajyer Değerlendirme Formu (Tezkiye)

    Meslek mensubu tarafından kapalı zarf içerisinde Odaya gönderilen staj değerlendirme formu oda tarafından TEOS’a yüklenir.

    15

    Diğer

    TESMER tarafından gerekli görülen diğer belgeler

    16

    Stajyer Durum Tespit Tutanağı

    Oda tarafından yapılan denetimlerde doldurulur. TEOS’a yüklenir.

    Mesleki Şirkette (SMMM/YMM) Staj

    Aday, aşağıda yer alan ilk 7 evrakı “Uygulama” üzerinden TEOS’a yükler. Daha sonra, staj süresi içerisinde sırası ile diğer evrakı yükleyebilir.

    S.No

    Evrak

    Açıklama

    1

    Staj Başlama Dilekçesi / İş Yeri Değişikliği Dilekçesi

    TESMER’in web sitesinden indirilir, doldurulur, imzalanır. Uygulama üzerinden yüklenir.

    2

    SGK İşe Giriş Bildirgesi

    e-Devlet kapısından alınmış karekodlu İşe Giriş Bildirgesi.

    3

    İlk aya ilişkin Aylık Sigortalı Hizmet Listesi

    Aylık  Sigortalı Hizmet Listesinin ilk sayfası  ve ilgilinin bulunduğu sayfa (Barkodlu)

    4

    Şirketin Ticaret Sicil Gazetesi ve Yetkili İmza Sirküleri

    Mesleki Şirketin Ticaret Sicil Gazetesi ve Yetkili İmza Sirküleri (son düzenlenen) (Staja onay veren meslek mensubu şirketin imza yetkili ortağı olması gerekir.)

    5

    Staj Onay Belgesi

    TESMER’in web sitesinden indirilerek ilgili meslek mensubu tarafından düzenlendikten sonra aday tarafından uygulama üzerinden yüklenir.

    6

    Faaliyet Belgesi (M. Mensubu)

    Staja onay veren meslek mensubunun Faaliyet Belgesi

    7

    Şirketin Vergi Levhası

    Şirketin Vergi Levhası

    8

    Son aya ilişkin Aylık Sigortalı Hizmet Listesi

    SGK Hizmet listesinin ilk sayfası ve adayın bulunduğu sayfa (Barkodlu)

    9

    İşten Ayrılış Bildirgesi

    e-Devlet kapısından alınmış karekodlu İşten Ayrılış Bildirgesi

    10

    Staj Değerlendirme Formu (Tezkiye)

    Meslek mensubu tarafından kapalı zarf içerisinde Odaya gönderilen staj değerlendirme formu oda tarafından TEOS’a yüklenir.

    11

    SGK Tescil ve Hizmet Dökümü

    İş yeri unvanlarını içeren e-Devlet kapısı üzerinden alınmış karekodlu SGK hizmet dökümü (İşten ayrılış / stajın sonunda,)

    12

    Diğer

    TESMER tarafından gerekli görülen belgeler

    13

    Stajyer Tespit Tutanağı

    Oda tarafından yapılan denetimlerde doldurulur. TEOS’a yüklenir.

    Staj Dosyası Kapanış Evrakı (Ortak Evrak)

    Aday, staj bitiminde aşağıdaki listede 3, 4, 5. sıralarda yer alan evrakı “Uygulama” üzerinden TEOS’a yükler. 2. ve 6. sırdaki evrak Oda/TESMER Şubesi tarafından TEOS sistemi üzerinden oluşturulur.

    S.No

    Evrak

    Açıklama

    1

    E-Stajyer Eğitimi Tamamlama Belgesi

    TEOS tarafından oluşturulur.

    2

    Kurs Katılım Belgesi, kursun stajdan sayıldığına dair yazı

    Kurs Katılım Belgesi, kursun stajdan sayıldığına dair Y.K kararını içeren yazı TEOS tarafından oluşturulur.

    3

    Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi

    Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kaydı olmadığına dair e-Devlet kapısı üzerinden alınmış karekodlu  belge

    4

    Vergi Mükellefiyet Belgesi

    Ticari faaliyeti olmadığına dair vergi dairesi veya e-Devlet kapısı üzerinden alınan belge

    5

    Askerlik Durum Belgesi

    Askerlik sevk ve terhis tarihlerini içeren belge

    6

    Staj Bitirme Belgesi

    TEOS tarafından oluşturulur.

    7

    Taahhütname

    Aday tarafından onaylandıktan sonra TEOS tarafından oluşturulur.

    8

    Diğer

    TESMER tarafından gerekli görülen diğer belgeler

    “Dijital Adım Uygulaması” üzerinden yüklenen evrak, TEOS’ta “Onay Bekleyen Evrak” menüsünde “Staj” başlığı altına T.C. Kimlik Numarası, adı soyadı, evrak adı, tarihi ve referans numarası ile kayıt olur. Adayın staj kartında yer alan evrak listesine de aktarılır.

    Adaylar, yükledikleri evrakın onay durumunu (onay bekleyen / onaylanan / ret edilen)  “Dijital Adım Uygulaması”  ve  TEOS üzerinden takip edebilirler.

     

    Stajdan Sayılan Hizmetler

    Kanunun 6’ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e), (f), (g), (h), (ı) ve (i) bentlerinde belirtilen hizmetlerde bulunanların bu hizmetlerde geçen süreleri staj süresinden sayılır.

    Kanunun 6/ı maddesinde belirtilen çalışmalar haricindeki bentlerde çalışması bulunanlardan staja giriş sınavında başarılı olma ve Temel Eğitim ve Staj Merkezi’nin eğitim programını (e-stajyer eğitimi) tamamlama şartı aranmaz.

    a. Kanunları uyarınca vergi incelemesine yetkili olanların, bu yetkiyi aldıktan sonra kamu hizmetinde geçen süreleri staj süresinden sayılır.

    b. 4059 sayılı Hazine Müsteşarlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun uyarınca Hazine Müsteşarlığı Hazine Kontrolörleri Kurulunda denetim yetkisine sahip olarak çalışan denetim elemanlarının bu hizmetlerde geçen süreleri ile 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca banka denetimine yetkili olanların bu hizmetlerde geçen süreleri staj süresinden sayılır.

    c. 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca Sermaye Piyasası Kurulunda denetime yetkili olarak çalışanların bu hizmetlerde geçen süreleri ile aynı Kanunun mülga ek 1. maddesine göre kurulan Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu uzmanlarının bu kurulda geçen hizmet süreleri staj süresinden sayılır.

    d. 3056 sayılı Başbakanlık Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun uyarınca Başbakanlık Teftiş Kurulunda görev yapan denetim yetkisine sahip Başbakanlık müfettişlerinin bu hizmetlerde geçen süreleri staj süresinden sayılır.

    e. 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca görev yapan Bütçe Kontrolörleri, Muhasebat Kontrolörleri ve Milli Emlak Kontrolörlerinin bu hizmetlerde geçen süreleri staj süresinden sayılır.

    f. 3143 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre ticaret şirketleri nezdinde denetim yetkisine sahip olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri ve kontrolörlerinin denetim hizmetlerinde geçen süreleri staj süresinden sayılır.

    g. Vergi yargısında görev yapan hakimlerin bu görevlerde geçen süreleri staj süresinden sayılır.

    h. Türkiye genelinde mali denetim yapan banka müfettişlerinden yarışma sınavı ile mesleğe giren ve yeterlilik sınavında başarılı olanların, bu yetkiyi aldıkları tarihten itibaren bankalarda ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçen süreleri staj süresinden sayılır.

    ı.Kamu kuruluşlarının veya bilanço esasında defter tutan özel kuruluşların muhasebe birimlerinde birinci derece imza yetkisini haiz, muhasebenin fiilen sevk ve idare edilmesinden veya mali denetiminden sorumlu bulunanların bu hizmetlerde geçen süreleri, Oda/TESMER Şubesi nezdinde staj dosyası açtırmak, staja başlama sınavını kazanmış olmak ve TESMER’in Eğitim Programlarını (e-stajyer eğitimi) tamamlamaları koşulu ile staj süresinden sayılır.

    i. 3568 sayılı Kanunun 5.maddesinin (A) fıkrasının (a) bendinde sayılan konularda öğretim üyesi, öğretim görevlisi veya araştırma görevlisi olarak çalışanların bu görevlerde geçen hizmet süreleri staj süresinden sayılır.

     

    Stajdan Sayılan Hizmetler Kapsamında Başvuruda Bulunacak Adayların Yapması Gereken İşlemler;

    Bu kapsamda, hizmetlerini stajdan saydırma talebiyle başvuruda bulunacak aday, TEOS (https://login.tesmer.org.tr) adresinden yeni hesap oluşturur. Bundan sonraki tüm süreçlerde TEOS kullanıcı hesabı kullanır.

    Aday, TEOS’a girer, staj başlatma menüsü altında bulunan stajdan sayılan hizmetler bölümünden, görev yaptığı kurum ve stajdan sayılacak sürenin başlangıç ve bitiş tarihlerini, çalışma gün sayılarını sisteme girer, daha sonra bu hizmetlerini belgeleyen evrakı “Dijital Adım Uygulaması” üzerinden TEOS’a yükler.

    Stajdan sayılan hizmetler kapsamında başvuru yapan adayların yüklemeleri gereken ortak evrak ile hizmet tipine göre yüklemeleri gereken evrak aşağıda belirtilmiştir.

    Stajdan Sayılan Hizmetler (SGS muaf ortak evrak)

    S.No

    Evrak

    Açıklama

    1

    Adli Sicil Belgesi

    e-Devlet kapısı üzerinden alınmış karekodlu adli sicil belgesi (Adli sicil kaydı varsa, mahkeme kararı)

    2

    e-Mezun Belgesi / Noter Onaylı Diploma

    e-Devlet kapısı üzerinden alınmış mezun belgesi veya noter onaylı diploma (Kimlik bilgileri diplomanın arka sayfasında yer alıyorsa diplomanın her iki sayfasının da noter onaylı olması gerekir.)

    3

    Askerlik Durum Belgesi

    Askerlik sevk ve terhis tarihlerini içeren belge

    4

    Biyometrik Fotoğraf

    1 Adet Biyometrik Fotoğraf

    5

    Diğer

    TESMER tarafından gerekli görülen diğer belgeler

    Stajdan Sayılan Hizmetler 3568 S.K  6/a

    S.No

    Evrak

    Açıklama

    1

    Hizmet Belgesi

    İlgili kurumdan alınır. (mal müdürlerinden, ayrıca,  görev yapılan ilçelerde bağımsız vergi dairesi olmadığına dair yazı istenir.)

    2

    Diğer

    TESMER tarafından gerekli görülen diğer belgeler sisteme yüklenir.

    Stajdan Sayılan Hizmetler 3568 S.K  6/b

    S.No

    Evrak

    Açıklama

    1

    Hizmet Belgesi

    İlgili kurumlardan alınır.

    2

    Denetim yetkisinin bulunduğunu gösteren belge

    Yetki tarihini içeren yazı ilgili kurumdan alınır.

    3

    Diğer

    TESMER tarafından gerekli görülen diğer belgeler

    Stajdan Sayılan Hizmetler 3568 S.K  6/c

    S.No

    Evrak

    Açıklama

    1

    Hizmet Belgesi

    İlgili kurumlardan alınır.

    2

    Denetim yetkisinin bulunduğunu gösteren belge

    Yetki tarihini içeren yazı ilgili kurumdan alınır

    3

    Diğer

    TESMER tarafından gerekli görülen diğer belgeler

    Stajdan Sayılan Hizmetler 3568 S.K  6/d

    S.No

    Evrak

    Açıklama

    1

    Hizmet Belgesi

    İlgili kurumlardan alınır.

    2

    Denetim yetkisinin bulunduğunu gösteren belge

    Yetki tarihini içeren yazı ilgili kurumdan alınır.

    3

    Diğer

    TESMER tarafından gerekli görülen diğer belgeler

    Stajdan Sayılan Hizmetler 3568 S.K  6/e

    S.No

    Evrak

    Açıklama

    1

    Hizmet Belgesi

    İlgili kurumlardan alınır.

    2

    Diğer

    TESMER tarafından gerekli görülen diğer belgeler

    Stajdan Sayılan Hizmetler 3568 S.K  6/f

    S.No

    Evrak

    Açıklama

    1

    Hizmet Belgesi

    İlgili kurumlardan alınır.

    2

    Denetim yetkisinin bulunduğunu gösteren belge

    Yetki tarihini içeren yazı ilgili kurumdan alınır.

    3

    Diğer

    TESMER tarafından gerekli görülen diğer belgeler sisteme yüklenir.

    2.3.9 Stajdan Sayılan Hizmetler 3568 S.K  6/g

    S.No

    Evrak

    Açıklama

    1

    Hizmet Belgesi

    İlgili kurumlardan alınır.

    2

    Diğer

    TESMER tarafından gerekli görülen diğer belgeler

    Stajdan Sayılan Hizmetler 3568 S.K  6/h

    S.No

    Evrak

    Açıklama

    1

    Hizmet Belgesi

    İlgili kurumdan alınır.

    2

    Yetkili İmza Sirküleri

    Hizmet belgesini imzalayanların yetkili imza sirküleri

    3

    Yeterlilik Sınavı Başarı Belgesi

    Banka Müfettişliği Yeterlilik Sınavı Başarı Belgesi

    4

    Banka Sandığı Sosyal Güvenlik Yazısı

    Banka sandığına tabi olanlardan istenir

    5

    SGK İşe Giriş Bildirgesi

    SGK’lı çalışanlardan  e-Devlet üzerinden alınmış kare kodlu

    6

    SGK Tescil ve Hizmet Dökümü

    SGK’lı çalışanlardan e-Devlet üzerinden alınmış işyeri unvanlarını da içeren  kare kodlu belge

    7

    Bankanın Vergi Levhası

    Bankanın Vergi Levhası sisteme yüklenir.

    8

    Diğer

    TESMER tarafından gerekli görülen diğer belgeler sisteme yüklenir.

    Stajdan Sayılan Hizmetler 3568 S.K  6/ı

    S.No

    Evrak

    Açıklama

    1

    Talebi içeren dilekçe

    Oda / TESMER’e hitaben yazılmış talebi içeren dilekçe

    2

    SGK İşe Giriş Bildirgesi

    e-Devlet kapısı üzerinden alınmış karekodlu İşe Giriş Bildirgesi

    3

    İlk Aya İlişkin Aylık Sigortalı Hizmet Listesi

    Aylık  Sigortalı Hizmet Listesinin ilk sayfası  ve ilgilinin bulunduğu sayfa (Barkodlu belge)

    4

    Ticaret Sicil Gazetesi (İmza yetkisini belgeleyen)

    İmza yetkisini ve şirketim merkez adresini gösteren Ticaret Sicili Gazetesi

    5

    Şirketin Genel İmza Sirküleri

    Şirketin Genel İmza Sirküleri

    6

    Hizmet Belgesi

    İlgili firma tarafından düzenlenmiş belge

    7

    Son aya ilişkin Sigortalı Aylık Hizmet Listesi

    SGK Hizmet listesinin ilk sayfası ve adayın bulunduğu sayfa

    8

    Şirketin Organizasyon Şeması

    Gerekli görülmesi halinde Şirketin Organizasyon Şeması

    9

    SGK İşten Ayrılış Bildirgesi

    e-Devlet kapısından alınmış karekodlu İşten Ayrılış Bildirgesi

    10

    SGK Tescil ve Hizmet Dökümü

    İş yeri unvanlarını içeren e-Devlet kapısı üzerinden alınmış karekodlu SGK hizmet dökümü

    11

    Şirketin Vergi Levhası

    Şirketin Vergi Levhası

    12

    Diğer

    TESMER tarafından gerekli görülen diğer belgeler

    Stajdan Sayılan Hizmetler 3568 S.K  6/i

    S.No

    Evrak

    Açıklama

    1

    Hizmet belgesi

    İlgili kurumlardan alınır.

    2

    Atama Kararı

    Mütevelli Heyeti atama kararı (Vakıf Üniversitelerinde çalışanlar için)

    3

    Vermiş Olduğu Derslere İlişkin Yazı

    İlgili kurumlardan alınır

    4

    Vergi Mükellefiyet Belgesi

    Ticari faaliyeti  olmadığına dair vergi dairesi veya e-Devlet kapısı üzerinden alınan belge (Vakıf Üniversitelerinde çalışanlardan istenir.)

    5

    SGK İşe Giriş Bildirgesi

    Sigortalı çalışanlardan e-Devlet üzerinden alınmış karekodlu SGK İşe Giriş Bildirgesi

    6

    İlk Aya İlişkin Sigortalı Aylık Hizmet Belgesi

    Sigortalı çalışanlardan barkodlu Sigortalı Aylık Hizmet Belgesi

    7

    SGK Tescil ve Hizmet Dökümü

    İş yeri unvanlarını içeren e-Devlet kapısı üzerinden alınmış karekodlu SGK hizmet dökümü

    8

    Vergi Levhası

    Vakıf üniversitelerinden istenir.

    9

    Diğer

    TESMER tarafından gerekli görülen diğer belgeler

     Evrak Takibi

    Adaylar, Dijital Adım Mobil Uygulaması veya TEOS üzerinden yüklenen evrakın onay durumunu (onay bekleyen / onaylanan / ret edilen) takip edebilir.

    TEOS’a Yüklenen Evrak Kontrolü

    Dijital Adım Mobil Uygulaması üzerinden TEOS’a yüklenen evrak, Oda/TESMER Şubesi/TESMER tarafından kontrol edilir.

    Kontrolde uygun bulunmayan evraklar “Ret” edilir ve bu ret kaydı “Dijital Adım” uygulamasının “Evrak Takibi” bölümünde evrakı gönderen kişi tarafından görülebilir.

    Kontrol edilen ve “Ret” edilmiş olan evrak hakkında TEOS tarafından SMS/e-Posta yolu ile adaya bilgi verilir.

  • Sınavı Kazanan Adaylar İçin Staja Başlama Belgeleri

    Sınavı Kazanan Adaylar İçin Staja Başlama Belgeleri

    STAJA GİRİŞ SINAVINI KAZANAN ADAYLARIN

    STAJ BAŞLATMA BAŞVURU İŞLEMLERİ

    Staj Yönetmeliğine göre ; Staja Giriş Sınavında başarılı olan aday meslek mensuplarının stajları, Mayıs, Eylül ve Ocak aylarının ilk 10 günü içerisinde başlatılır. Staja Giriş Sınavında başarılı olan adayların 3 yıl içerisinde staja başlamaları zorunludur. Bu süre içerisinde staja başlamayanların staj başvuru dosyaları iptal edilerek işlemden kaldırılmaktadır.

    3568 sayılı Yasa, Staj  Yönetmeliği  ve Staj ve Sınavlara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönerge uyarınca,   Staja Giriş Sınavında başarılı olan ve staja başlama süresi devam eden adaylardan, staj koşullarını sağlayanlar staja başlama ön başvurularını yapabilirler.

    Ön başvuru işlemini tamamlayan adaylar daha sonra, kayıtlı oldukları Oda / TESMER Şubeleri tarafından duyurulacak tarihler arasında staj evraklarını staj dosyalarına eklenmek üzere teslim edeceklerdir. Söz konusu başvurular ilgili Oda ve/veya TESMER Şubesi Yönetim Kurulu tarafından incelenerek, başvurusu uygun bulunanların stajları yönetim kurulu kararı ile başlatılacaktır.

    Staja başlayan adaylar, stajın başlamasından itibaren staj süresince uzaktan sürekli eğitime (e-Stajyer Eğitimi) tabi olacaklardır. Staja başlayan adaylara, sürecin başlatılmasıyla ilgili olarak daha sonra bilgi verilecektir.

    Önemli Not:

    Gözetim ve Denetimde staj yapacak adayların şirketin ticaret sicil gazetesinde belirtilen ticari merkez adresinde çalışması zorunludur.: (SGK sigortalı aylık hizmet belgesindeki adresin, şirketin ticaret sicili gazetesindeki merkez adresi ile aynı olması gerekmektedir. Yeni işe girenler için işe giriş bildirgesindeki işyeri adresi ile şirketin ticaret sicili gazetesindeki merkez adresinin aynı olması gerekmektedir.)

    Staj tipine göre staj dosyasında bulunması gereken evraklar aşağıdaki gibidir.

    MESLEK MENSUBU YANINDA / MESLEKİ ŞİRKETLERDE (SMMM / YMM ) STAJ

    1) Staja Giriş Sınavı Sonuç Belgesi,

    2) Cumhuriyet Savcılığından veya E-Devlet Kapısı Üzerinden Resmi Kuruma Verilmek Üzere Alınan Adli Sicil Belgesi, Adli Sicil Kaydı Olanlardan Mahkeme Kararı Fotokopisi,

    3) Emekli Sandığı ve Bağ-Kur Kaydı Olmadığına Dair E-Devlet Kapısı Üzerinden Alınan “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”

    4) Vergi Mükellefiyet Belgesi (Vergi Kaydı Olmadığına Dair Belge, Vergi Dairesinden veya İnternet Vergi Dairesinden Alınabilir)

    5) Erkek Adaylardan Askerlik Durum Belgesi (Sevk Ve Terhis Tarihlerini Gösteren Belge)

    6) Staj Onay Belgesi (Matbu Form, TESMER’in İnternet Sitesinden Temin Edilebilir.)

    7) Meslek Mensubunun Faaliyet Belgesi

    8) Staja Onay Veren Meslek Mensubu, SMMM / YMM Şirketi ( A.Ş, LDT.) Ortağı İse, Yetkili Şirket Ortağı Olmadır.

    9) SMMM / YMM Şirketinin En Son Düzenlenen İmza Sirküleri ve En Son Yayımlanan Ticaret Sicil Gazetesi Fotokopisi ( Http://www.Ticaretsicil.gov.tr/giris.php adresinden temin edilebilir.)

    10) SGK İşe Giriş Bildirgesi, Son Ayın SGK Aylık Sigortalı Hizmet Listesi (Bu ay içerisinde işe girenlerden istenmeyecektir.),  SGK  Tescil  ve Hizmet Dökümü (E-Devlet üzerinden alınmış Karekodlu)

    11) Vergi Levhası Fotokopisi

    12) Stajyer Tespit Tutanağı (Matbu Form, bu form oda tarafından doldurulacaktır).

    13) Gerekli görüldüğünde başka evraklar istenebilir.

    MESLEK MENSUBU DENETİMİNDE STAJ

    1) Staja Giriş Sınavı Sonuç Belgesi

    2) Cumhuriyet Savcılığından veya E-Devlet Kapısı Üzerinden Resmi Kuruma Verilmek Üzere Alınan Adli Sicil Belgesi, Adli Sicil Kaydı Olanlardan Mahkeme Kararı Fotokopisi,

    3) Emekli Sandığı ve Bağ-Kur Kaydı Olmadığına Dair E-Devlet Kapısı Üzerinden Alınan “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”

    4) Vergi Mükellefiyet Belgesi (vergi kaydı olmadığına dair belge, vergi dairesinden veya internet vergi dairesinden alınabilir.)

    5) Erkek Adaylardan Askerlik Durum Belgesi  (Sevk ve Terhis Tarihlerini Gösteren Belge)

    6) Staj Onay Belgesi (Matbu Form, TESMER’in İnternet Sitesinden Temin Edilebilir.))

    7) Tek Kişi Staj Belgesi (Matbu Form, TESMER’in internet sitesinden temin edilebilir. Bu formda gerçeğe aykırı beyanda bulunulması durumunda staj iptal edilecektir.)

    8) Meslek Mensubunun Faaliyet Belgesi

    9) SGK İşe Giriş Bildirgesi, Son Ayın SGK Aylık Sigortalı Hizmet Listesi (Bu ay içerisinde işe girenlerden istenmeyecektir.), SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (E-Devlet üzerinden alınmış karekodlu)

    10) Şirket merkezini gösteren en son yayınlanmış Ticaret Sicil Gazetesi Fotokopisi ( http://www.ticaretsicil.gov.tr/giris.php adresinden temin edilebilir.)

    11) Şirketin Genel İmza Sirküleri Fotokopisi (Son Düzenlenmiş Olan)

    12) Şirketin Vergi Levhası Fotokopisi

    13) Staj dönemini kapsayan; staja onay veren meslek mensubu ile firma arasında e-birlik üzerinden yapılan sözleşme (sözleşme örneğinin, meslek mensubu veya oda tarafından aslı görülerek “aslı görülmüştür” şerhini içerecek şekilde imzalanarak, mühürlenmiş olmalıdır.)

    14) Staja onay veren meslek mensubu, SMMM / YMM Şirketi ( A.Ş, LDT.) ortağı ise, yetkili şirket ortağı olmak zorundadır. SMMM / YMM Şirketinin en son düzenlenen İmza Sirküleri ve en son yayımlanan Ticaret Sicil Gazetesi Fotokopisi,

    15) Stajyer Durum Tespit Tutanağı (Matbu Form, bu form oda tarafından doldurulacaktır)

    16) Gerekli görüldüğünde başka evraklar istenebilir.

    MESLEK MENSUBU GÖZETİMİNDE STAJ

    (Meslek Mensubu İle Stajyerin Aynı Bordroda olması gerekmektedir.)

    1) Staja Giriş Sınavı Sonuç Belgesi

    2) Cumhuriyet Savcılığından veya e-devlet kapısı üzerinden resmi kuruma verilmek üzere alınan adli sicil belgesi, adli sicil kaydı olanlardan mahkeme kararı fotokopisi,

    3) Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kaydı olmadığına dair e-devlet kapısı üzerinden alınan “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”

    4) Vergi Mükellefiyet Belgesi (Vergi kaydı olmadığına dair belge, vergi dairesinden veya internet vergi dairesinden alınabilir.)

    5) Erkek adaylardan askerlikdurum belgesi (sevk ve terhis tarihlerini gösteren.)

    6) Staj onay belgesi (Matbu form, TESMER’in internet sitesinden temin edilebilir.)

    7) Tek kişi staj belgesi ((Matbu form, TESMER’in internet sitesinden temin edilebilir. Bu formda gerçeğe aykırı beyanda bulunulması durumunda staj iptal edilecektir)

    8) Meslek mensubunun Oda Kayıt Belgesi

    9) SGK İşe Giriş Bildirgesi, son ayın SGK aylık  sigortalı hizmet listesi (Bu ay içerisinde işe girenlerden istenmeyecektir.) ve SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-devlet üzerinden alınmış karekodlu)

    10) Staja onay veren meslek mensubunun SGK İşe Giriş Bildirgesi, son ayın SGK Aylık Sigortalı Hizmet Listesi (Bu ay içerisinde işe girenlerden istenmeyecektir.) ve SGK Tescil Hizmet Dökümü (e-devlet üzerinden alınmış karekodlu)

    11) Staja onay veren meslek mensubunun, muhasebe biriminde görev yaptığına dair, işyerinden görev tanım yazısı ve şirketin organizasyon şeması (ıslak imzalı, kaşeli)

    12) Şirket merkezini gösteren son yayınlanmış ticaret sicil gazetesi fotokopisi (http://www.ticaretsicil.gov.tr/giris.php adresinden temin edilebilir.)

    13) Şirketin genel imza sirküleri fotokopisi (en son düzenlenen)

    14) Şirketin vergi levhası fotokopisi

    15) Stajyer durum tespit tutanağı (Matbu form, bu form oda tarafından doldurulacaktır.)

    16) Gerekli görüldüğünde başka evraklar istenebilir.


    İMZA YETKİLİ (MUHASEBE MÜDÜRÜ VEYA MALİ İŞLER MÜDÜRÜ) STAJ

    1) Staja Giriş Sınavı Sonuç Belgesi

    2) Cumhuriyet Savcılığından veya e-devlet kapısı üzerinden resmi kuruma verilmek üzere alınan adli sicil belgesi, adli sicil kaydı olanlardan mahkeme kararı fotokopisi,

    3) Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kaydı olmadığına dair e-devlet kapısı üzerinden alınan “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”

    4) Vergi Mükellefiyet Belgesi (Vergi kaydı olmadığına dair belge, vergi dairesinden veya internet vergi dairesinden alınabilir.)

    5) Erkek adaylardan askerlik durum belgesi (sevk ve terhis tarihlerini gösteren belge)

    6) İşe Giriş Bildirgesi ve SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-devlet üzerinden alınmış karekodlu)

    7) İmza yetkili çalışma dönemini kapsayan SGK Aylık Sigortalı Hizmet Listeleri

    8) Muhasebenin sevk ve idare edilmesinden 1. derecede sorumlu, muhasebe müdürü, mali işler müdürü veya benzer bir unvanla çalıştığınızı belgeleyen Ticaret sicil gazetesinin aslı veya noter onaylı örneği (İmza yetkili çalışmaların şirketin ticaret sicili gazetesinde yer alan merkez adresinde gerçekleşmiş olması gerekmektedir, muhasebe işleri ile ilgili çalışılan birimde adayın üzerinde yetkili başka bir kişinin bulunmaması gerekmektedir.)

    9) İmza yetkili çalışma dönemini kapsayan şirketin genel imza sirküleri,

    10) Vergi levhası fotokopisi

    11) Stajyer tespit tutanağı (Matbu form, bu oda tarafından doldurulacaktır.)

    12) Gerekli görüldüğünde başka evraklar istenebilir.

    Aşağıdaki firmalardan birinde staj yapacak olan adayların ise staj tipine göre (Gözetim, Denetim veya imza yetkili) sunacakları belgelere ek olarak aşağıdaki belgeleri de staj dosyasına eklemeleri gerekmektedir.

    ŞAHIS FİRMASINDA STAJ

    • Vergi dairesinden bilanço usulüne göre defter tutulduğuna dair yazı (firma adresini de içeren)

    • Yevmiye defteri ön yüzü fotokopisi (Staj süresince, her yıl dosyaya sunulacak.)

    • Büyük Defter (Defter-i kebir) ön yüzü fotokopisi (Staj süresince, her yıl dosyaya sunulacak.)

    • Envanter defterinin ön yüzü fotokopisi (Staj süresince, her yıl dosyaya sunulacak.)

    İKTİSADİ İŞLETMELERDE STAJ

    • Son verilen Kurumlar Vergisi Beyannamesi,


    ADAY MESLEK MENSUBUNUN DİKKATİNE

    • Meslek mensubu denetimi altında yapılacak stajlarda, staj onay belgesi ve tek kişi staj belgesinin imza yetkili meslek mensubu tarafından onaylanması gerekmektedir.

    • SMMM ve YMM şirketlerinde staj yapanlar, imza yetkili meslek mensubunun gözetimi altında staj yapmaları gerekmektedir.

    • Staj süresince aynı anda birden fazla işyerinde çalışılması uygun değildir.

    • Stajyerler ticari faaliyette bulunamazlar.

    • Bağımsız denetim şirketlerinde veya bu şirketlerin denetiminde staj yapılabilmesi için  staja onay veren meslek mensubunun;  ilgili bağımsız denetim şirketi adına sorumlu denetçi veya yedeği  olması,  ayrıca, stajyerin bağlı bulunduğu SMMM  Odasının / Odanın kayıtlı olduğu YMM Odasının üyesi olması gerekmektedir.

    • Staj dosyasına eklenecek matbu evrakların ıslak imzalı olması gerekmektedir. Bu evraklar (Staj Onay Belgesi, gözetim veya denetimde staj yapacak adaylar için Tek Kişi Staj Belgesi www.tesmer.org.tr Matbu Dilekçeler adresinden temin edilebilir.)

    • Staj sırasında, yurtdışı eğitim, yurt dışı çalışma, işyeri değişikliği, işten çıkma, işten çıkarılma, işyerinin kapanması, odalar arası nakil, askerlik sonrası staja başlama v.b) işlemlerin TESMER Şubesi/ Odaya bildirim süresi 30 gündür.  Bu süre içerisinde mevcut durumunu, kayıtlı olduğu TESMER Şubesi/Odaya bildirmeyen adayların stajları, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren başlar.  Bildirime esas olayın gerçekleştiği tarih ile bildirimin yapıldığı tarih arasında geçen çalışma süresi staj kapsamında değerlendirilmez.  

  • Değişiklik İşlemleri ve Diğer Talepler

    Değişiklik İşlemleri ve Diğer Talepler

    Staj ve sınav işlemleri nedeniyle TEOS’a kayıtlı olan adaylar, sağlık mazeretleri, engelli indirimleri, kimlik bilgisi değişikliği, askerlik sevk-tehir işlemleri, yurtdışı eğitim, yurt dışı çalışma, işyeri adres değişikliği, işyeri unvan değişikliği, ücret iadesi, staj veya sınavlara ilişkin taleplerini “Dijital Adım Uygulaması” üzerinden TEOS’a yükleyerek başvuruda bulunabilirler.

     

    Diğer Talepler

    Evrak

    Açıklama

    Kimlik Bilgisi Değişliği (ad, soyad vb.)

    Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği ve talebi içeren dilekçe

    İşyeri Adres Değişikliği

    (SMMM Bürolarında)

    İşyeri adres değişikliği bildirim dilekçesi, yeni adresli vergi levhası fotokopisi ve yeni adresli SGK hizmet listesi evrakı

    İşyeri Adres Değişikliği

    (Şirketlerde)

    İşyeri adres değişikliği bildirim dilekçesi, Ticaret Sicil Gazetesi ve Adres değişikliğini belgeleyen diğer evraklar

    Askerlik Tehir Belgesi

    Askerlik tehir talebini içeren dilekçe

    Askerlik Terhis Belgesi

    Askerlik sevk ve terhis tarihlerini gösterir belge ve talebi içeren dilekçe

    Yüksek Lisans Mezun Belgesi / Noter Onaylı Yüksek Lisans Diploması

    e-Devlet kapısı üzerinden alınmış mezun belgesi  veya noter onaylı diploma (Kimlik bilgileri diplomanın arka sayfasında yer alıyorsa diplomanın her iki sayfasının da noter onaylı olması gerekir.)

    TEOS’a Yansımayan Ödemeler

    Ödeme belgesi ve talebi içeren dilekçe

    Engelli İndirimi

    Engelli raporu ve talebi içeren dilekçe

    Ücret İadesi

    Ödeme belgesi ve talebi içeren dilekçe

    Sağlık

    Sağlık Raporu ve talebi içeren dilekçe

    Doğum İzni

    Doğum raporu ve talebi içeren dilekçe

    Askerlik Terhis Belgesi

    Askerlik sevk ve terhis tarihlerini gösterir belge ve talebi içeren dilekçe

    Doğum Sonrası Ücretsiz İzin

    İşveren yazısı ve talebi içeren dilekçe

    Doğal Afet

    İlgili kurumdan durumu belgeleyen yazı ve talebi içeren dilekçe

    Tutukluluk Hali

    İlgili kurumdan alınmış durumu belgeleyen yazı, yeni tarihli adli sicil belgesi ve talebi içeren dilekçe

    Diğer

    Talebi içeren dilekçe ve eki belge

     

    Staja Giriş Sınavı, Staj ve SMMM Sınavına ilişkin talepler adayların kayıtlı oldukları, Oda / TESMER Şubesi ve TESMER tarafından görüntülenir, YMM Sınavı ile ilgili talepler ise TESMER tarafından görüntülenir. Oda / TESMER Şubeleri ile TESMER arasında TEOS üzerinden evrak akışı sağlanır.

     

    TEOS üzerinden alınan/gönderilen başvuru evrakı ilgili Oda/ TESMER Şubesi veya TESMER tarafından incelenerek karara bağlanır ve farklı kanallar üzerinden adaya bildirilir.

     

     

    İkametgah Adresi Değişikliği

    İkametgah adresinizi NVİ sisteminden güncelledikten sonra, bağlı bulunduğunuz TESMER Şubesi / Oda aranarak TEOS sistemi üzerinden adresinizi güncelletebilirsiniz.

     

    Askerlik Tecil Talep İşlemleri

    Aday Meslek Mensuplarının yazılı talepleri halinde, TESMER Şubesi / Oda tarafından Milli Savunma Bakanlığı Askerlik Şubesi Başkanlıklarına tecil talebi gönderilmektedir. Uygun görüldüğü takdirde, staj süresince adayın askerliği tehir edilmektedir.